България и Република Македония обмислят създаването на общ туристически продукт
 
24 април 2012

През септември тази година български и македонски експерти в туризма ще се срещнат, за да обсъдят създаването на общ туристически продукт. Мястото на форума ще се уточни допълнително. За това се споразумяха устно в Скопие представители на МИЕТ и македонското Министерство на икономиката в рамките на 30-ия международен панаир Skopje Travel Market 2012.

В изказването си на откриването на изложението заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов подчерта важността на българското присъствие на 5-дневната борса като страна партньор, която развива почти всички видове  туризъм. През 2011 г. у нас са пребивавали близо 383 хил. македонски туристи, което бележи ръст от 23.5% спрямо предходната година, каза Маринов. Освен към традиционните форми, те проявяват все по-голям интерес към българските СПА и уелнес услуги. Той благодари за добрата разгласа на българското участие със щанд от 100 кв. м и многото реклами в македонската столица. Официалните гости, сред които министърът на икономиката  на Република Македония Вальон Сарачини и новият български посланик в Скопие Иван Петков, разгледаха щанда и се включиха в дегустацията на български вина.

По-късно зам.-министър Маринов направи презентация под надслов ”България ви очаква”, която очерта акцентите в развитието на страната ни като целогодишна дестинация с разнообразни си форми за пътуване, отдих и възстановяване – морски, ски, културно-исторически, голф, балнео-, СПА и уелнес, еко и селски, приключенски, гурме и пр. ваканции. Около 15.6% от българската икономика е резултат от общия ефект на туристическата дейност.  За 2011 г. приходите в платежния баланс на страната ни от международен туризъм са над 2.8 млрд. евро, обобщи Маринов.

Тазгодишното второ издание на Skopje Travel Market се провежда под мотото Find Your Way. То е отворено както за професионалисти, така и за масова публика. Борсата е съпроводена от няколко съпътстващи панаира за образование, книгоиздаване, кариерно развитие, транспорт и логистика, богата културна програма и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg