България получава над 11% отстъпка от цената на природния газ
 
31 март 2012

На извънредна пресконференция премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обявиха резултатите от провелите се преговори в Москва с ръководството на "Газпром" и неговия шеф Алексей Милер, както и за разговорите с вицепремиера на Русия Игор Сечин и енергийния министър Сергей Шматко.

България договори отстъпка от 11.1% от цената на природния газ, съобщи министър Добрев. По неговите думи в сравнение с останалите държави, на които "Газпром" продава газ, нашите цени са едни от на-ниските. Отстъпката от началото на месец април за оставащите девет месеца до края на 2012 г. възлиза на над 130 милиона долара, съобщи Добрев. Продължаваме да настояваме да се премахнат посредниците в доставката на газ за България, подчерта министър Добрев.

От българска страна е поет ангажимент да се ускорят процедурите по проекта "Южен поток". За това са разговаряли Добрев и вицепремиерът на Русия Игор Сечин. Според министър Добрев този проект е приоритетен за България и от него ще има полза както българската, така и руската страна. До 15 ноември 2012 година страната ни ще направи всичко възможно да се вземе окончателно инвестиционно решение, за да започне изграждането на морската част от страна на "Газпром" и впоследствие – да започне изграждането и на българската част от газопровода, каза още Добрев. Той заяви, че проектът е изцяло печеливш за българската страна.

По думите на премиера Бойко Борисов чрез "Южен поток" ставаме ключова страна в разпределението на газ. "Набуко" и "Южен поток" трябва да се приемат като национални обекти, за да се реализират в срок и двата газопровода. Това ще е добре за нашата икономика, допълни той.

България и Русия приключват проекта по изграждане на АЕЦ "Белене" без неустойки и съдебни дела, стана ясно още на пресконференцията. Според премиера Борисов е изключително важно и за двете страни да не се харчат милиарди за съдебни процедури, от които да печелят адвокатски кантори. Всяка страна е имала своите аргументи, но сега се излиза от този 33-годишен омагьосан кръг по партньорски начин, каза още Борисов. На среща с вицепремиера на Руската федерация Игор Сечин министър Добрев е обсъдил принципа, по който ще приключи проектът "Белене". В рамките на месец април работни групи от страна на НЕК и "Атомстройекспорт" ще изчислят какво е свършено до момента, каква е цената на изработеното оборудване и какво е платено. Не стана въпрос въобще за неустойки и съдебни дела. Единственото, за което сме разговаряли, е да платим готовото оборудване. Сумата за проектиране е платена не сега, а преди; има някакъв малък остатък, но те не бяха предмет на този разговор, каза още министър Добрев. Като се изчистят сметките през април, ще направим среща с руския премиер Владимир Путин, обяви премиерът Борисов. Той заяви, че ще предаде доклада на HSBC за АЕЦ "Белене" на парламентарната икономическа комисия, когато го получи и се запознае с него.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg