Български компании развиват успешен бизнес в Беларус
 
09 ноември 2017

Български компании развиват дейност в Беларус в областта на производството на млечни продукти, ресторантьорство и селскостопанска фармация. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката на Република България Александър Манолев и министъра на данъците и таксите на Република Беларус Сергей Наливайко.

Има добри примери за реализирани успешни български проекти в Беларус, а позитивен сигнал е, че и към момента са в процес на реализация нови, стана ясно по време на срещата. Българското предприятие „Генезис” строи фабрика за производство на млечни продукти до гр. Могильов, като инвестицията им е за около 8 млн. евро. Същевременно „Булфарма“ разширява производство си на препарати за селското стопанство, в предприятието си до Минск, като основно използва български суровини за него. Един от най-разпознаваемите ресторанти в беларуската столица е български – компанията Грандсон до преди една година е стопанисвала ресторант "Габрово" в Минск. Сега тя работи с ресторант "София" в Минск и ресторант "Габрово" в Могильов.

„Тези компании могат да бъдат използвани и като предпоставка повече представители на българския бизнес да се запознаят с възможностите, които може да предложи беларуската икономика, като се надявам и съвместните ни контакти да доведат и до ръст на инвестициите от Беларус“, посочи зам.-министър Манолев. По време на срещата и беларуски компании представиха и възможностите си в производството на железопътен, автомобилен, тролейбусен и трамваен подвижен състав, както и в областта на машиностроенето.

Подкрепя се установяването на нови контакти на регионално ниво между България и Беларус, а също така на регионалните обединения на предприемачи. Това стана ясно по време на срещата на зам.-министър Манолев с заместник-министъра на външните работи на Република Беларус Олег Кравченко. Двамата се обединиха около мнението, че подобни инициативи могат ще спомогнат за насърчаване на търговско-икономическите връзки. Те обсъдиха и перспективите за увеличаване на двустранния стокообмен, чрез задълбочаване на междуправителствените контакти.

Заместник-министър Манолев е на посещение в Беларус заедно с бизнес делегация за провеждането на Междуправителствена българо-белоруска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. По-късно днес ще се проведе и смесен бизнес форум.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката