Бизнес делегация от белгийски компании ще посети България с цел проучване на възможностите за инвестиции в страната ни
 
05 декември 2017

Бизнес делегация от белгийски компании ще посети България през м. април 2018 г., с цел проучване на възможностите за инвестиции. Мисията бе договорена по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Европейския център за икономическа, академична и културна дипломация /CIDIC/. Министър Караниколов посочи, че посещението, което ще се състои по време на българското председателство на Съвета на ЕС  е отлична възможност за представяне на България, за осъществяване на бизнес контакти и делови партньорства между компаниите от двете страни.

Европейският център за икономическа, академична и културна дипломация (CIDIC), е основан през 2010 г. по инициатива на белгийски дипломати, с цел повишаване на ефективността на контактите им с икономическите и академични среди. CIDIC е един от престижните белгийски клубове, в който членуват представители на бизнес, културния и академичен елит на страната, дипломати и др. От 2015 г. насам клубът организира тридневни мисии в страната, председателстваща Съвета на ЕС.

На срещата бе договорено организирането на форум и В2В срещи между компаниите, а като сектори от взаимен интерес бяха посочени ИКТ, машиностроене, автомобилостроене, козметична и хранително-вкусова промишленост, както и производство на дронове. Представителите на CIDIC г-н Кристиян Муве, Генерален секретар на организацията и  г-н Фредерик де Прик, Председател на УС на CIDIC изразиха интерес за инвестиции в инкубатори, както и към възможностите на белгийски стартъпи да стъпят на българския пазар.

Министър Караниколов подчерта, че Кралство Белгия е един от традиционните и водещите търговско – икономически партньори, както и един от водещите инвеститори в България. По думите му стокообменът между двете страни, само за първите осем месеца на 2017 г. надхвърля един млрд. евро.

През месеците януари - август 2017 г., износът на България за Белгия надхвърля 643 млн. евро. Това е ръст от 46.3%, в сравнение със същия период на 2016 г. Делът на износа ни към Белгия в 3.7% от общия износ . Това поставя страната на 7-мо място в българския износ. За същия период, вносът от Белгия е 414.1 млн. евро, като също се регистрира ръст, макар и по-слаб от 4.4%, спрямо същия период на 2016 г. Делът на вноса от общия е 2.1%, а страната е на 15-то място във вноса ни от света. Салдото за България е положително и възлиза на 229 млн. евро за осемте месеца на 2017 г.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката