Делян Добрев: 30% от домакинствата трябва да бъдат газифицирани до 2020 година
 
07 май 2012

Поставили сме си за цел 30% от домакинствата да бъдат газифицирани до 2020 година.В момента се извършва процес на оценка и стартиране на проекти за енергийна ефективност на обща стойност над 1.16 млрд. лева. 700 млн. лева от тях са безвъзмездна помощ по оперативни програми и Международен фонд "Козлодуй". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на Четвъртия международен екологичен конгрес. Основни теми на форума бяха енергийната ефективност и зелената икономика, възобновяемите източници и тяхната роля за постигане на устойчивото развитие, либерализацията на европейските енергийни пазари.

В сравнение с другите страни от ЕС, България е на първо място по използване на електроенергия за отопление, която е и най-скъпият енергиен източник. По думите на министър Добрев токът ще продължи да поскъпва през следващите години и битовата газификация е отлична алтернатива.

Към момента едва 3% от домакинствата в страната са газифицирани. Една от основните пречки е фактът, че домакинствата трябва да направят сериозна инвестиция за газификация – 5000–6000 лева. Затова в Международен фонд "Козлодуй" е заделен ресурс от 10 млн. евро, с който ще се дава безвъзмездна помощ на домакинствата, за изграждане на инсталациите.

Сумата на помощта за всяко семейство ще бъде фиксирана - между 2 500 и 3 000 евро. Единственото изискване ще е домакинството да представи три сметки, с които да докаже, че се отоплява на газ. Очаква се по този начин да бъдат финансирани около 8 000 домакинства.

Министър Добрев припомни, че на 14 май започва кандидатстването по програма "Енергийна ефективност и зелена икономика", която ще предостави на бизнеса 150 млн. евро безвъзмездно по ОП "Конкурентоспособност". Пред участниците в конгреса той представи и възможностите на програмата "Инвестиции в зелена индустрия“. По нея вече са получени два пъти повече проекти, отколкото може да се финансират, което е доказателство, че тя е успешна. Цел на програмата е инвестиционна подкрепа на големите предприятия в страната за преодоляване на негативното им влияние върху околната среда и повишаване на тяхната конкурентоспособност.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg