Делян Добрев: Единственият шанс да запазим конкурентоспособността на предприятията е да инвестираме в зелени технологии
 
24 април 2012

Единственият шанс да запазим конкурентоспособността на предприятията е да инвестираме в зелени технологии. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на форум, посветен на зелената икономика в столичния хотел "Шератон". Конференцията е организирана от в. "Капитал", посолството на Кралство Норвегия и Innovation Norway.

По думите на Делян Добрев трябва да се концентрираме върху ВЕИ проекти, които са изгодни както за държавата, така и за малкия и средния бизнес.

Министърът коментира пред участниците във форума възможностите на различните фондове и програми да финансират проекти за енергийна ефективност.

Утре представяме програмата "Енергийна ефективност и зелена икономика", по която работим съвместно с ЕБВР, каза той и допълни, че реалният старт на програмата ще бъде даден до месец.

По линия на Международния фонд "Козлодуй" за този програмен период са договорени допълнително 300 млн. евро. По тях вече има договорени проекти на стойност 110 млн. евро. Бързото усвояване на средствата по тази линия е и фактор за ръст на икономиката и разкриване на нови работни места, подчерта министърът.

Той акцентира също и върху възможностите на ЕСКО договорите за финансиране на енергийно ефективни мерки. Участници в тази схема могат да бъдат министерства, общини, индустриални предприятия, частни лица от една страна и предприятия за енергоефективни услуги (ЕСКО) – от друга. Финансирането се осигурява изцяло или частично от ЕСКО, което осъществява проекта "до ключ" въз основа на сключен договор с гарантиран резултат. Тези договори се сключват минимум за 5-10 години и се изплащат от реализираните икономии при консумацията на енергия.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg