Делян Добрев: МИЕТ предлага с част от концесионните възнаграждения да се финансират иновации
 
10 май 2012

Предложението на МИЕТ, залегнало в проектозакона за иновациите, е те да бъдат финансирани с процент от концесионните възнаграждения. Проектът е преминал етапа на публично обсъждане и предстои предложенията да бъдат отразени в окончателния вариант на текста. С приемането на този закон целим да създадем официална платформа за регламентиране на устойчива и предвидима политика в областта на иновациите. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на семинар "Интелигентна специализация", който започна днес в хотел "Шератон". Форумът, чийто съорганизатори са МИЕТ и Европейската комисия, бе открит от министър Добрев и министъра по управление на европейските фондове Томислав Дончев. През миналата година средствата, получени от концесии, са в размер на 63 млн. лв. С отделянето на част от тази сума за иновации ще се повиши иновационната активност на фирмите. Такава е практиката в много от европейските държави, включително има такива, където 100% от концесионните възнаграждения са предназначени за иновации, допълни министър Добрев.

Инвестициите в научни изследвания и развитие в България през 2010 г. са 0.6% от БВП (420 млн. лв.). Окуражаващ е фактът, че за първи път тогава частните разходи за иновации надхвърлиха публичните, като ръстът спрямо 2009 г. е близо два пъти, каза министърът. По неговите думи целта на правителството е разходите за научни изследвания, развойна дейност и иновации да достигнат 1.5% от БВП през 2020 г. Анализи на иновационния потенциал на страната, извършени от Световната банка, БАИ и МИЕТ, потвърждават извода, че България има потенциал за растеж чрез иновации в индустрията и производството на стоки с висока добавена стойност. По думите на министър Добрев новата стратегия за интелигентна специализация, чието разработване предстои, трябва да послужи като инструмент за справяне със социалните, екологичните, климатичните и енергийните предизвикателства, демографските промени, ефективното използване на ресурсите и енергийната сигурност.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg