Делян Добрев: Очакваме 6-8% ръст в туризма през тази година
 
21 април 2012

През тази година очакваме туристите, почивали в страната ни, да се увеличат с 6-8%. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев във Велико Търново по време на представянето на книгата "Бележити българи" – съвместно издание на вестниците "24 часа" и "Труд". Изданието ще даде възможност на всеки да се запознае с историята на страната ни, каза министърът на икономиката пред участниците в церемонията.

Той и заместникът му с ресор туризъм Иво Маринов са в старопрестолния град за участие в международното туристическо изложение "Културен туризъм – Велико Търново 2012 г.". Двамата посетиха щандовете на изложението и разговаряха с изложителите.

В изказването си министър Добрев акцентира и върху прогнозата за ръст на руските туристи с 20%. Една от предпоставките за това е осигурената възможност притежателите на шенгенски визи да влизат в България без национални визи.

В момента туризмът осигурява 15% от БВП, стана ясно още от думите на министър Добрев. Той акцентира и върху усилията на министерството за развитие на алтернативните форми на туризъм, които ще осигурят устойчиво развитие на отрасъла и преодоляване на сезонния му характер. Туризмът е една от сферите от нашия икономически живот, която се развива дори в условията на криза, каза още министърът.

По-рано през деня двамата със заместник-министър Иво Маринов се включиха в инициативата на вестник "24 часа" - "Да засадим дърво" във великотърновския парк "Картала".

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg