Делян Добрев: Още над 50 млн. евро ще бъдат инвестирани за енергийна ефективност чрез Международен фонд "Козлодуй"
 
30 април 2012

Министърът даде начало на проект за саниране на 13 сгради в Козлодуй и Нови хан и инспектира демонтажа в машинната зала на I и II блок на АЕЦ

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев даде старт на проект за повишаване на енергийната ефективност на общо 13 обществени сгради – 11 на територията на Козлодуй и 2 – в Нови хан. Проектът се финансира от Международен фонд "Козлодуй" и е на стойност 1.3 млн. евро. Той е много важен и е част от нашата стратегия за енергийна ефективност, подчерта министър Добрев. По думите му изпълнението на проекта ще промени облика на тези общини. След реконструкцията потреблението на енергия в сградите ще намалее до 70%, а община Козлодуй ще спестява от санирането около 100 000 лв. на година, заяви Добрев. В церемонията участваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов и изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

Над 50 млн. евро още ще могат да бъдат инвестирани в проекти за енергийна ефективност на сгради чрез Международен фонд "Козлодуй", допълни министърът и припомни, че най-хубавата електроенергия е спестената. Новият прозорец е вече отворен. Парите ще отидат за мерки за енергийна ефективност за стотици сгради в над половината български общини. Добрев съобщи още, че вече са получени над 516 проекта за повече от 500 сгради и те ще бъдат оценени до месец. В неядрения прозорец имаме 120 млн. евро, които ще бъдат изразходвани за проекти за енергийна ефективност. Около половината от тях ще са за сгради, другите – за предприятия в енергетиката и в производството и преноса на електроенергия, а 10 млн. евро - за проекти по битовата газификация.

По думите на министъра програмата е иновативна дори за ЕС, защото ще финансира домакинствата с безвъзмездна помощ от 2 000 и 3 000 лв. за изграждане на домашни инсталации за отопление с газ.
За целта България ще поиска одобрение от Асамблеята на донорите през юни и вероятно програмата ще започне реализация през втората половина на годината.

Министър Делян Добрев инспектира и демонтажа в машинната зала на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй". Той съобщи, че ще започне процедура за продажба на демонтирано оборудване, което е годно за ползване. Останалото, което е метал, също ще бъде продадено.

От лятото на миналата година досега са демонтирани над 2000 тона метал. Това бе третата изненадваща проверка на Добрев на съоръженията. Предишните две бяха в качеството му на заместник-министър.
Нужен е истински физически напредък по демонтажа на машинната зала, каза той. До края на годината трябва да се започне работа и по отстраняване на фундаментите. Складовите помещения в атомната централа са ограничени и затова освободената машинна зала ще бъде използвана за временно съхраняване на оборудването, докато текат процедури за продажбата му, подчерта Добрев.

Процесът на извеждане от експлоатация е до изпразване на цялата зала. След това тя може да се използва за други цели, стана ясно от думите на министъра.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg