Делян Добрев: Основен приоритет в енергетиката е развитието на енергийната инфраструктура
 
20 април 2012

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев участва на неформално заседание на Съвета на енергийните министри от ЕС в Дания. Сред дискутираните теми бяха енергийната ефективност и насоките за развитие на енергийната политика в ЕС до 2050 г.

България разглежда действията, изведени в Енергийната пътна карта на ЕС, като стъпка напред в усилията на държавите-членки и съюза в прехода към постигането на сигурна, конкурентоспособна, устойчива и нисковъглеродна  енергетика, заяви министър Добрев пред участниците в Съвета. Той подчерта важността на отрасъла енергетика, който изисква значителни инвестиции и дългосрочно планиране. При отчитане на националната специфика, разбирането ни е за приоритетност в дългосрочна перспектива на действия, насочени към енергийна ефективност в цялата енергийна верига. България подчертава като свой приоритет и развитието на енергийната инфраструктура. Тези насоки, допълнени с мерки за постигане на добре функциониращ вътрешен енергиен пазар, подкрепяща рамка за научни изследвания и нисковъглеродни технологии, мерки за безопасност  и сигурност, са важни елементи на бъдещото енергийно развитие на страната, посочи Делян Добрев.

В рамките на Съвета министър Добрев се срещна с комисаря по енергетика в Европейската комисия Гюнтер Йотингер. Основна тема на разговора между двамата бе развитието на Южния газов коридор и ролята на България в него. Обсъдени бяха още възможностите и перспективите за развитие на енергийната инфраструктура и интегриране на енергийните пазари на ЕС, като бе акцентирано върху тези в Югоизточна Европа. Гюнтер Йотингер заяви, че Европейската комисия отчита ролята на България с нейните позиции в електроенергийния сектор и предстоящото изграждане на газови интерконектори с четири съседни страни.

Министър Добрев запозна еврокомисаря с напредъка по проектите за междусистемна газова свързаност на страната ни, както и с резултатите от посещението на българския министър-председател в Турция и Грузия.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg