Емил Караниколов: Стокообменът между Кралство Мароко и България бележи ръст от над 20% за 2018 г.
 
30 ноември 2018

Двустранните търговски отношения между България и Мароко се развиват динамично и възходящо. През първите седем месеца на 2018 г. стокообменът между двете страни възлиза на над 140 млн.щ.д.  и бележи ръст от над 20% спрямо същия период за 2017 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на българо-мароканския бизнес форум в Казабланка. Форумът е част от посещението на правителствената делегация, водена от премиера на Р България г-н Бойко Борисов.

По думите на икономическия министър българският бизнес има траен интерес и търси възможности за ръст на експорта към икономиките от региона, в това число и към мароканския пазар. В тази връзка той отличи настоящия форум като добра възможност да бъдат представени предимствата и качествата на продуктите, производствените технологии и ноу-хау, използвани в двете страни. „Отчитаме също и факта, че ЕС е основен външноикономически партньор на Мароко, който има статут на асоциирана страна към ЕС от 2000 г., а през 2008 г. му бе предоставен "напреднал статут" в отношенията с Евросъюза“, подчерта още той.

Министър Караниколов изтъкна, че България се стреми да развива капиталоемки и иновативни производства с висока добавена стойност, да подобрява бизнес климата и възможностите за развитие на технологиите. „Имаме потенциал да привлечем марокански инвестиции и да предоставим благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм“, каза той.

Икономическият министър представи още възможностите за привличане на марокански инвестиции в българските индустриални зони, за което може да бъде получена подкрепа от страна на „Национална компания индустриални зони” ЕАД, както и да се взаимодейства в областта на високотехнологичната сфера чрез „София тех парк“.

По предложение на домакините ще бъде създадена българо-мароканска смесена търговско промишлена палата, която ще включва браншови организации, смесени палати и отделни представители на бизнеса.

По време на своето посещение в Мароко министър Караниколов се срещна и с г-н Мохамед Беншаабун, министър на икономиката и финансите. Двамата обсъдиха необходимостта от задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни. Министър Караниколов изтъкна предимствата на България като инвестиционна дестинация и очерта възможността за това нашата страна да се превърне в хъб за стоките от Мароко за ЕС, както и Мароко да послужи като платформа за навлизането на български продукти на африканския континент.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката