Меморандум за сътрудничество подписаха БЕХ и Държавната нефтена компания на Азербайджан
 
27 април 2012

"Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ) и Държавната нефтена компания на Азербайджанската Република (SOCAR) подписаха Меморандум за разбирателство за разширяване на взаимноизгодното сътрудничество в сектор природен газ и в областта на доставките и търговията с нефтопродукти. Документът беше подписан от изпълнителния директор на БЕХ г-н Михаил Андонов и Първия Вицепрезидент на SOCAR г-н Ходжабахт Юсифзаде в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Церемонията се проведе в рамките на двудневно официално посещение в Баку на българска правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Меморандумът е още една важна крачка за разширяване на стратегическото партньорство между двете страни за осигуряване доставките на азербайджански природен газ за България и транзита му през нашата територия към региона на ЮИЕ и ЕС, подпомагайки реализацията на приоритетния за ЕС Южен газов коридор.

Двете компании ще работят за осигуряване доставката на азербайджански природен газ за страната при изграждане на газовите връзки на България с Турция към 2014 г., т.е. преди реализацията на Втората фаза на находището Шах Дениз, която се очаква след 2017 г. Това ще бъдат първите алтернативни доставки на природен за България, което ще осигури диверсификацията на доставките и създаването на конкуренция между газовите доставчици. На практика България е една от малкото европейски страни, към които азербайджанската страна е поела ангажимент за доставка на необходимите обеми природен газ.

България и Азербайджан ще си партнират още за осигуряване на транзита на азербайджански газ за Европа от Втората фаза на находището Шах Дениз и новите газови находища на Азербайджан, за изграждането на ново газохранилище и за насърчаване на газификацията в България, както и в областта на търсенето, проучването и добива на природен газ и нефт.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg