Министър Добрев се срещна с японския заместник-министър на външните работи Рюджи Ямане
 
04 май 2012

Промените в Закона за ВЕИ и предимствата на България като инвестиционна дестинация бяха сред основните теми на разговора между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и заместник-министъра на външните работи на Япония Рюджи Ямане. Министър Добрев представи пред своя гост развитието на ВЕИ сектора в България и последните промени в законодателството в тази посока.

Близо 15% от консумираната енергия в страната в момента е от ВЕИ, стана ясно по време на разговора. По думите на Делян Добрев, поради напредъка в технологиите, от 2007 до 2011 г. инвестиционните разходи за тези проекти са намалели с повече от 15%, а изкупната цена на произведената енергия – само с 5%, поради ограничения в законодателството. Достигнахме до ситуация, в която преференциалните изкупни цени за енергия от слънце бяха с 40% по-високи от инвестиционните разходи, обобщи министърът необходимостта от нормативни промени.

В новия закон за ВЕИ е премахната бариерата от 5% максимално намаляване на изкупните цени, но са създадени условия за стабилно развитие на сектора.

По думите на министър Добрев практиката в България сочи, че малките инвестиции във ВЕИ на мястото на потреблението на енергия са най-перспективни. Причините за това са, че няма необходимост от инвестиции в преносна инфраструктура, няма риск от загуби от пренос по мрежата и те създават възможност за добри доходи на семейство или малък бизнес, които се занимават с това. Възвръщаемостта на тези проекти в България достига до 15%.

Министър Добрев представи пред своя гост и предимствата на България като инвестиционна дестинация. От макроикономическа гледна точка това са най-ниските данъци в ЕС, нисък бюджетен дефицит, малък размер на външния дълг в сравнение с конкурентните ни държави. Към това се прибавят специалните инвестиционни стимули, предвидени в Закона за насърчаване на инвестициите, намаляване на административната тежест за бизнеса и подобрено административно обслужване.

През есента в Япония предстои поредна сесия на Японско-българския икономически съвет, където ще бъдат дискутирани нови съвместни инициативи между двете страни.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg