Министър Караниколов: Новият завод на Латекоер е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори
 
12 септември 2018

„Новият завод на Латекоер е сериозен актив за България, който ще привлече нови инвеститори. Радвам се, че за пореден път нашата страна успя да докаже, че е подходящо място за правене на бизнес, което от своя страна е индикатор, че ние вървим в правилната посока“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на официалното откриване на завода на Латекоер днес. Проектът на Латекоер за България е на стойност 11 млн. евро, като до 2020 г. се предвижда разкриването на 175 работни места. Компанията е водеща в авиационната индустрия. Производител е на авиоструктури и свързващи системи, разработването и производството на продукти и резервни части.

„България притежава ключовите фактори, необходими за развитието на успешни бизнес и инвестиционни проекти: финансова и макроикономическа стабилност; благоприятен данъчен режим, предвидими и стабилни правила за правене на бизнес, висококвалифицирани специалисти, както и най-ниските оперативни разходи в Европа“, заяви министър Караниколов. По негови думи нашето специално законодателство предвижда редица насърчителни мерки за инвестиции, които са признати от много международни компании, които успешно оперират в страната ни.

„От началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 15 сертификата. Общо предвидените инвестиции възлизат на 690.316 млн. лв. и се очаква разкриване на 1 316 нови работни места“, допълни още икономическият министър. Той подчерта, че все повече  инвеститори се възползват от предимствата на българските индустриални зони. „В момента в тях са установени редица чуждестранни и местни водещи компании, като се надявам техният брой в бъдеще да се увеличава“, каза още той.

Икономическият министър заяви, че се подобрява структурата на преките чуждестранни инвестиции.  „Близо 30% от тях за периода 2017 г. и първото тримесечие на 2018 г. са в преработващата промишленост на обща стойност -  561.4 млн. евро, където проектите са с дългосрочен хоризонт и устойчиво ползотворно въздействие върху регионалното икономическо развитие“, посочи Караниколов.

В заключение министър Караниколов заяви, че българското правителство ще продължава да работи за  подобряване на условията за бизнес в България и за привличането на нови инвеститори от категорията на Латекоер.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката