Министър Караниколов: Търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през 2017 г. е близо 50 милиарда евро
 
04 юли 2018

Европейският Съюз е най-големият търговски партньор на страните от Западните Балкани с дял от близо 73% от общата търговия на региона през 2017 г. Общата стойност на търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през миналата година възлиза на близо 50 милиарда евро. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, който участва в среща на министрите на икономиката във Виена, в рамките на инициативата Берлински процес, която има за цел да подчертае ангажимента на ЕС към страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Евросъюза.

В своето изказване на Форума икономическият министър  подчерта, че търговията играе важна роля  в усилията на Европейския Съюз да насърчава мира, стабилността и икономическия просперитет в региона на Западните Балкани. Министър Караниколов изтъкна, че  европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани са били сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Те съответстват както на дългосрочния стратегически интерес на България за сигурна и стабилна среда, която да насърчава икономическия просперитет на всички страни от региона, така и на подновения ангажимент на ЕС към тях, допълни той и добави, че неслучайно съседните на България страни, традиционно заемат водещи места в стокообмена ни“. По думите му за 2017 г. отбелязваме ръст от 12.4% на стокообмена с Балканските страни, който възлиза на 14.2 млрд. евро, а само за първото тримесечие на 2018 г. данните показват ръст от 3.2% на търговията с тях и дял от 24.6% от общия стокообмен на България за периода.

Караниколов посочи още, че стабилната политическа и икономическа обстановка към момента е основа за ръст на инвестициите на Балканите и подобряване условията за бизнес. Министърът бе категоричен, че по време на срещата на върха „ЕС—Западни Балкани“, проведена в София през май т.г., са били очертани нови конкретни инициативи за стимулиране на свързаността в региона, а постигнатите по време на срещата резултати в икономическата област, обхващат широк кръг от ангажименти за допълнително укрепване на свързаността във всичките ѝ измерения, включително транспортните връзки, енергийната сигурност, цифровата икономика, бизнес климат и възможностите за младите хора.

„Днешното събитие е част от усилията ни да потвърдим ангажимента на ЕС към Западните Балкани и да насърчим съвместното сътрудничество с нашите партньори с цел преодоляване на съществуващите предизвикателства, пред които са изправени страните от региона, като бъде използван потенциалът за развитие на по-тесни икономически отношения“, каза още той и подчерта, че тoвa e cвъpзaнo cъc зacилвaнe нa тъpгoвcĸитe oтнoшeния между ЕС и cтpaнитe от Западните Балкани, както и с yвeличaвaнe нa инвecтициитe.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма BREXIT
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката