Министър Караниколов участва в заседание на Съвета по Търговия в Брюксел
 
10 ноември 2017

Министърът на икономиката Емил Караниколов  взе участие в заседанието на Съвета по външни работи /Търговия/, което се проведе днес в Брюксел. На Съвета бяха обсъдени въпроси свързани с подготовката за 11-та министерска конференция на Световната търговска организация /СТО/, търговските преговори на ЕС с Мексико и държавите от Меркосур, както и въпроси по прилагането  на споразуменията на ЕС за свободна търговия.

На заседанието министър Караниколов посочи, че България подкрепя лидерската роля и проактивния подход на ЕК в процеса на подготовката на 11-та министерска конференция на СТО. В своето изказване той изтъкна, че българската страна счита, че е необходимо да се ускори темпото на работа в СТО по основните теми, по които има най голям напредък, като се работи за постигане на договорености на 11-та министерска конференция на по-широка основа, включваща не само обществените запаси за целите на продоволственото обезпечаване и субсидиите в рибарството, но и вътрешната подкрепа в селското стопанство. По думите му България е заинтересована от постигане на резултати и по вътрешното регулиране на услугите, електронната търговия и прозрачността за МСП. „Темата за развитието следва да остане централна в процеса на подготовка на 11-та министерска конференция, като страните членки следва приоритетно да продължат усилията за постигне на решения по предизвикателствата пред най-слабо развитите държави, каза още българският икономически министър на Форума.

Преди заседанието на Съвета министър Караниколов се срещна с Европейския комисар по търговия г-жа Сесилия Малмстрьом, с която обсъдиха сътрудничеството по време на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Министър Караниколов представи основните приоритети и предизвикателства в търговската област, които са свързани с укрепване на доверието в Световната търговска организация (СТО) и утвърждаване на многостранната търговска система, както и многостранни и плурилатерални договорености в областта на инвестициите и търговията със стоки и услуги. Министърът на икономиката изтъкна, че приоритет ще бъде и запазване на водещата роля на ЕС при преговори за сключване на споразумения за свободна търговия (ССТ) с приоритетни трети страни и региони, наблюдение на преките чуждестранни инвестиции в ЕС и контрол на износа на изделия с двойна употреба.

Сесилия Малмстрьом от своя страна каза, че вярва в успешното председателство на страната ни и в подготовката на българските експерти.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката