Министър Седларски посети Център за иновации в сградните технологии на Siemens България
 
20 март 2017

Министърът на икономиката Теодор Седларски посети Центъра за иновации в сградни технологии на Siemens България по време на работно посещение днес. В рамките на дискусията министър Седларски и мениджърският екип обсъдиха въпроси, свързани с модернизирането на промишлеността и енергийните мощности, дигитализацията и начините за задържане на младите хора в страната. На срещата присъстваха още и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, главният изпълнителен директор на компанията д-р инж. Боряна Манолова, главният финансов директор Орлин Александров, както и ръководители на направления в Siemens България.

„За нас е изключително удоволствие, че сте наш гост и че имаме възможност да Ви представим дългогодишните традиции на Siemens в България, както и съвременните достижения на компанията”, заяви в приветствието си д-р инж. Боряна Манолова. Тя запозна министъра с историята на компанията в България, която води началото си още от Освобождението. Представени бяха и някои от най-мащабните проекти на дружеството в областите, в които компанията се фокусира днес – енергетика, индустрия, сградни технологии и транспорт. „Siemens България стои зад някои от най-емблематичните технологични нововъведения в страната ни в годините от Освобождението. Гордеем се, че нашите технологии и продукти продължават и до днес да допринасят за модернизирането и развитието на българската икономика”, отбеляза д-р инж. Боряна Манолова.

В рамките на работната среща министър Седларски отбеляза, че Министерството на икономиката и Siemens България имат много общи теми, по които работят. „Индустрия 4.0, навлизането на високите технологии във всички сфери на икономиката, насърчаване на професионалната реализация на младите хора у нас са едни от тях“ - коментира икономическият министър.

Ръководителите на направления от своя страна запознаха министър Седларски с акцентите и спецификите на бизнесите, които ръководят. Сред темите, които бяха обсъдени по време на срещата, бе и необходимостта от още по-тясна връзка между бизнеса и образованието. Siemens България вече си партнира с редица учебни институции – както технически университети, така и средни училища, което съдейства за по-добрата подготовка, а в последствие и професионална реализация на учениците и студентите.

Във връзка със задържането на младите специалисти в България, министър Седларски  изтъкна, че повод за посещението му във водещи в страната компании е желанието на Министерство на икономиката да се запознае отблизо и да популяризира съществуващите възможности за професионална реализация на младите хора в България.

По време на визитата си министър Теодор Седларски посети Центъра за иновации в сградни технологии – едно от най-динамично развиващите се и иновативни звена на компанията, което работи по проекти на Siemens в целия свят.  Той се запозна с най-актуалните разработки на Центъра в сферата на сградната автоматизация, като например системата Desigo CC.

"Държавата и бизнесът не могат един без друг, а конструктивният диалог между тях е основата за просперитета на икономиката. Затова се радваме, че имахме възможност да покажем на министър Седларски широкия спектър от надеждни технологии, продукти и решения, които Siemens предлага на българския пазар, както и някои от най-иновативните проекти на компанията, върху които работят колегите", заяви в заключение д-р инж. Боряна Манолова.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката