Министър Седларски представи новия екип на „София тех парк“
 
16 март 2017

Министърът на икономиката Теодор Седларски представи на брифинг в Министерство на икономиката новия изпълнителен директор на „София тех парк“ Асен Ненчев и членовете на Съвета на директорите - Васил Караиванов и Натанаил Стефанов. На срещата с журналисти бяха представени още напредъкът по изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ от главния директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Ивелина Пенева, работата по дигиталната платформа на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия /ИАНМСП/ от Мариета Захариева, както и възможностите за подпомагане на стартиращи предприятия по проекта „Техностарт“. В дискусията се включи и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Целта на новия екип от млади и енергични хора, с опит в бизнес управлението и проектното финансиране, е да покрият възможно най-скоро амбициозните планове за „София тех парк“, които имаме“. С тези думи министър Седларски представи новия екип на технологичния парк и допълни, че идеята е той да бъде място за иновативни бизнес идеи и модел на устойчиво финансиране, с което да не зависи от държавата.

По думите на икономическия министър сред първите задачи на новия екип е да започне експлоатацията на научните лаборатории в „София тех парк“, както и да сформира бизнес съвет към него, който да даде визия за бързото му развитие. От своя страна заместник-министър Лъчезар Борисов допълни, че съвсем скоро се очаква на база публичност и прозрачност да стартират конкурси за учредяване на права на строеж върху територията на технопарка. „Целта ни е да привлечем висококачествени инвеститори, с което да създадем една иновативна екосистема на световно ниво“, подчерта той.

Новият изпълнителен директор на „София тех парк“ Асен Ненчев представи себе си като възпитаник на университети в чужбина. Натрупва опит в банката „Мерил Линч“, където се занимава с хедж фондове и се издига до позицията на вицепрезидент. Преди 4 години се завръща в България и оглавява финансовия отдел на „Лукойл България“.

Председателят на Съвета на директорите Васил Караиванов сподели, че е завършил Стопанския факултет на Софийски университет, където към момента  преподава. По думите му преподавателката дейност е негово хоби, извън което се занимава с управление на небанкови финансови институции и финансови посредници. Участвал е и в създаването на първия публичен фонд за недвижими имоти и има няколко предприемачески дейности, като създаване на компания за мобилни приложения в образованието. Има опит и в старт-ъп компании.

От своя страна Натанаил Стефанов заяви, че е представител на старт-ъп общността. Завършил е Софийската математическа гимназия и "Стопанско управление" в СУ, където също към момента преподава. Той разказа, че има специализации в САЩ и Англия. Интересите му са в три сфери – бизнес, образование и обществена дейност. В бизнеса е работил в сферата на маркетинга. Две от каузите, за които е работил, са за връзка между образованието и бизнеса, както и създаването на продукти с висока добавена стойност.

По време на брифинга директорът на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Ивелина Пенева представи напредъкa по изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тя поясни, че от началото на новия програмен период до сега размерът на договорените средства е 43 %, на изплатените средства е почти 13 %, а размерът на сертифицираните проекти от бюджета на програмата е 10 %. В момента има две отворени за кандидатстване процедури – едната е за развитие на клъстери в България с общ бюджет 20 млн. евро, а другата за енергийна ефективност в големи предприятия с общ бюджет 50 млн. евро. Предстои до края на годината, съгласно индикативната годишна програма, да се обяви на първо място процедура за разработване на иновации от съществуващи предприятия, като до края на месеца ще бъде публикуван пакетът с насоките за кандидатстване.

От своя страна изпълнителният директор на ИАНМСП Мариета Захариева представи Централизирания дигитален информационен регистър на българските малки и средни предприятия, отговарящи на критериите за качество на услугите. Според нея целта на платформата е да се създадат профили на българските МСП, с което да се улеснят и подпомогнат бизнес взаимоотношенията им с настоящи и бъдещи партньори.

Директорът на дирекция „Политики за насърчаване“ към Министерство на икономиката Желяз Енев обяви, че предстои стартиране през този месец на национален конкурс по проект „Техностарт 3“. Той поясни, че чрез него ще се стимулират предприемачи с иновативни идеи, като им се предостави безвъзмездна финансова помощ в размер на до 19 800 лв. за всеки одобрен бизнес план в областта на производството и научната и развойна дейност. Допустими кандидати по проекта ще бъдат български и чуждестранни студенти, докторанти или дипломирани бакалаври и магистри през 2015 г., 2016 г. или 2017 г.

В заключение зам.-министър Лъчезар Борисов сподели, че с министър Седларски и с екипa на Министерство на икономиката, водени от идеята си за открито управление, работят върху изменения в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, с цел публичност и прозрачност в управлението на държавните компании. Намеренията са отново да се постави акцент върху дигитализацията, като всички продажби на дълготрайни материални активи да бъдат оповестявани на интернет страницата на Министерство на икономиката.  Проектът престои да бъде предложен за съгласуване в Министерски съвет.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката