Министърът на икономиката Теодор Седларски и кметът на Бургас Димитър Николов се договориха за развитие на инвестиционната инфраструктура и на стартъп екосистемата в града
 
19 март 2017

На 18 март министърът на икономиката Теодор Седларски и членове на неговия екип посетиха град Бургас, където се срещнаха с кмета на града Димитър Николов и с областния управител Вълчо Чолаков. По време на посещението представителите на Министерството на икономиката посетиха  Пристанище Бургас и Индустриалния и логистичен парк – Бургас, единствен в страната със смесената си собственост, поделена между община Бургас и Национална компания „Индустриални зони”.

По време на срещата в общината министър Седларски и кметът  Димитър Николов обсъдиха възможностите за развитие на инвестиционната инфраструктура в града с цел привличане на още по-голям инвестиционен интерес към него. Обсъден беше напредъкът в развитието на Индустриалния и логистичен парк в Бургас, чието транспортно обслужване ще стане още по-атрактивно след приключване на изпълняваната в момента реконструкция и разширяване на ул. “Крайезерна”. Във връзка с очакванията до края на годината да бъде запълнен капацитетът му,  министър Теодор Седларски и кметът Димитър Николов бяха единодушни в мнението си, че приоритетно трябва да бъде развивана новата индустриална зона, разположена на територията на бившето военно летище край село Равнец, която е от стратегическо значение за бъдещото развитие на града и региона. Двамата събеседници се ангажираха да работят приоритетно за нейното бъдеще. Министър Седларски се ангажира да промотира бившето летище като атрактивна бъдеща промишлена зона още през април, когато ще има срещи с инвеститори в чужбина. По повод възможността за привличане на китайски инвеститори, които традиционно проявяват интерес към Бургас, министър  Седларски и кметът на града коментираха необходимостта от облекчаване  на визовия им режим. Димитър Николов припомни, че в тукашните училища вече се изучава китайски език след сключен договор с китайското министерство на  образованието и китайски преподаватели вече обучават над 800 бургаски ученици.По време на срещата министър Седларски изтъкна и възможността за развитие на предприемаческата култура и за изграждане на стартъп екосистема в града.

„Със своето местоположение и атрактивни културни събития, традиционно привличащи младежката аудитория, град Бургас може да се превърне в  притегателен център за дигиталните номади, които  могат да намерят в града перфектни условия за живот и творческа работа край морето. Тук  лесно може да бъде създадена целогодишна възможност за тяхното развитие, която би била изключително атрактивна, ако бъде създадена подходяща среда, както в Морската градина, така и в индустриалната зона край езерото Вая. По този начин ще бъдат привлечени и млади наши сънародници от диаспората ни в Украйна и в Молдова, които ще получат отлични възможности за развитие в IT сектора и аутсорсинг индустрията. Всичко това, изградено в сътрудничество с университетите,  общината и Министерството на икономиката, ще създаде допълнителни възможности за града и ще отключи нов потенциал за неговото развитие.” – заяви министърът на икономиката.

По време на срещата беше коментиран и един от най-важните проблеми за бизнеса в страната ни – липсата на кадри. Кметът на Бургас изтъкна необходимостта да бъде съхранен броят на обучаващите се в Колежа по туризъм в града заради ограмния недостиг на кадри, необходими  за бизнеса, и сподели какъв е опитът на Бургас в създаването и съхранението им  – организиране на срещи в професионалните гимназии за събуждане на интереса на родителите и учениците към специалностите, които предлагат, както и подкрепата от  бизнеса за стажовете в професионалните гимназии.  Министър Теодор Седларски  запозна своя домакин с  добрите практики за връзка между бизнеса и образованието, съществуващи в страната ни и се ангажира  със създаване на контакти и подкрепа за развитие на софтуерен университет в града.

Възможностите за привличане на инвестиции в област Бургас, финансирането на новата индустриална зана край село Равнец, облекчаването на режима за пребиваване на чуждестранните инвеститори, въвеждането на патенти за някои дейности, облекчаване на разрешителни режими и процедури, касаещи бизнеса и възможност институциите да си доставят взаимно информация по служебен път бяха сред темите, обсъдени по време на срещата между министъра на икономиката и областния управитела на Бургас Вълчо Чолаков. Министър Седларски заяви, че в момента се извършва пълен оглед на регулаторните режими и се прави всичко възможно в мандата на служебното правителство за тяхното ограничаване. Областният управител поиска съдействие от държавата за подкрепа на развитието на индустриална зона "Равнец", както и повече правомощия за община Бургас във връзка с управлението на предоставения й терен от 3500 дка, които са изключително атрактивни и при една добра управленска концепция могат да бъдат привлечени инвестиции към област Бургас. Вълчо Чолаков изтъкна, че бившето военно летище е много подходящо за тази цел, а наличието на две годни за експлоатация писти са предпоставка за обслужване на карго пратки в близост до зоната.

По време на посещението си в “Пристанище Бургас” ЕАД министърът на икономиката Теодор Седларски бе посрещнат от изпълнителния директор на порта Диян Димов, от Александър Петков, член на СД на държавния оператор и от Ивайло Иванов, директор на териториалното управление на ДП „Пристанищна инфраструктура”- Бургас.

Мининстърът на икономиката и присъстващите от екипа му разгледаха Зоната за обществен достъп, която функционира на територията на държавния порт от 2014 година. Министър Теодор Седларски бе посрещнат в Морска гара Бургас, която е първата гледка за туристите от пасажерските кораби, пристигащи в града. Гостите разгледаха макета на Черно море и корабните модели на изключително модерните за времето си авто-фериботи /ro-pax/ „Трапезица” (MEDLINK I) и „Царевец” (MEDLINK II) и бяха запознати с бургаски пристанищен регион и спецификата на услугите, които предоставят държавният оператор „Пристанище Бургас” ЕАД и останалите пет частни пристанищни оператора в района.

Министър Седларски имаше възможност да разгледа и Регионалния център за управление на корабния трафик, който е един от най-модерните в Европа и беше запознат с дейността му и с информацията, която събира и анализира, свързана с  повишаването на безопасността и ефективността на корабоплаването, опазването на човешкия живот на море и защитата на околната среда и прилежащата брегова ивица от възможните вредни въздействия от корабоплаването.

Гостите разгледаха и реставрираната наскоро сграда на „Магазия 1” /най-стария закрит пристанищен склад/, който вече ще изпълнява функцията на втори пасажерски терминал, където ще се обслужва и каботажното /крайбрежно плаване/. Директорът на бургаското пристанище Диян Димов ги запозна с историята на сградата, в която е съхранена ценната нитована конструкция тип „Айфел” и подписания в края на 2016 г. меморандум за сътрудничество с пристанище Марсилия. Димов разказа и за френската връзка при построяването на бургаското пристанище и „Магазия 1”. Министър Теодор Седларски и директорът на пристанището обсъдиха бъдещето на „Магазия 1”, което предвижда изграждането на заведения за хранене и развлечения, търговски обекти и възможности за провеждане на културни събития.

Министърът на икономиката посети и Индустриалния и логистичен парк в Бургас и се запозна на място със състоянието на проекта и с перспективите за развитието му.

По време на посещението Стамен Стамов, изпълнителен директор на индустриалната зона в морския град, в присъствието на изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес, запозна гостите с предимствата на индустриалния парк и изтъкна, че в основата на успещното му развитие стои адекватната и амбициозна политика на община Бургас и на Националната компания „Индустриални зони“ (НКИЗ). Индустриалният парк в Бургас е единственият в страната със смесен тип на управление – Община Бургас и НКИЗ. Министър Седларски разгледа изградената инфраструктура и беше запознат с дейността на дружествата, сключили договор с Индустриалния и логистичен парк - производство на отоплителни и вентилационни системи, бетонови смеси, международни превози, автоуслуги, производството на метални конструкции, мебели и хранителни продукти. Министърът на икономиката изрази задоволство от видяното и изтъкна, че профилът на Индустриалния парк в Бургас е насочен към малкия и среден бизнес и към фирмите с висока добавена стойност и с възможности за създаване на по-голям брой работни места.

Очакванията са до края на годината общо5 дружества да са стартирали дейност в индустриалната зона край езерото Вая. Съществен фактор за развитието и е и изключително атрактивното местоположение – намира се в промишлена зона „Север“, точно до товарна гара и разполага с директна ЖП и шосейна линия до „Порт Бургас“. В непосредствена близост са и АМ „Тракия“, както и летище Бургас. Освен това потенциалните инвеститори в нея се ползват с редица предимства, като подкрепа от институциите, възможност за осъществяване на дейност в бизнес среда с концентрация на финансови, производствени и човешки ресурси, повишена достъпност до международни канали за дистрибуция. Осигурени са всички възможни инфраструктури – ток, вода, газ, оптичен интернет. Изграждат се и вътрешните улични връзки, а довеждащата до индустриалния парк ул. „Крайезерна“ в момента се разширява в четирилентов път.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката