Представители на бизнеса от икономически най-силната провинция в Германия ще бъдат на посещение в българските индустриални зони
 
14 септември 2017

Ще бъде организирано посещение на бизнес делегация от Северен Рейн-Вестфалия на място в няколко от индустриалните зони в България. За това се договориха заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и Кристоф Дамерман, държавен секретар в Министерство на икономиката, иновациите, дигитализацията и енергетиката на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. На срещата, която се проведе в Дюселдорф присъства и почетният ни консул Вернер Йостмайер.

„Особено атрактивна за немски инвеститори може да бъде индустриалната зона във Видин, която се намира на брега на р. Дунав, в непосредствена близост до Дунав мост 2 и има собствено товарно пристанище и корабен терминал“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му интерес би представлявала икономическа зона София-Божурище, която е близо до столицата и е подходяща за позициониране на производствени, логистични и аутсорсинг центрове и др. „Едно посещение на водена от Вас бизнес делегация в страната ни ще даде много оперативна информация за немския бизнес и ще бъде стимул за разгръщане на икономическите връзки между нас“, допълни българският заместник-министър.

Двамата се договориха да се работи за организиране на подобна визита през пролетта на 2018 г. Почетният ни консул Вернер Йостмайер подчерта, че се наблюдава силен интерес от немския бизнес в областта към България. Той допълни, че се подготвя и посещение на парламентарна делегация в страната ни.

По време на срещата бяха обсъдени и приоритети в рамките на българското председателство на Съвета на Еврпейския съюз. Ще се проучат възможностите и за организиране на тематични дни на България на някои от големите изложения, които се организират в областта. В Северен Рейн-Вестфалия има четири международни панаирни центрове - Кьолн, Дюселдорф, Дортмунд и Есен, където годишно се организират над 100 международни изложения, което го превръща в панаирен център номер едно в света.

Северен Рейн-Вестфалия е икономически най-силно развитата федерална провинцията. Около 50% от търговския стокообмен на България с Германия се формира от търговията с 3 основни провинции – СРВ, Бавария и Баден-Вюртемберг. В СРВ е концентриран около половината от едрия капитал на Германия - на територията на федералната провинция се намират централите на 25 от 50-те най-големи германски  концерна. СРВ заема първо място сред федералните провинции по външнотърговски оборот и по обем на преки чуждестранни инвестиции /около 1/4 от всички чуждестранни инвестиции/.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката