Трайчо Трайков: Износът на българското машиностроене надхвърли предкризисното ниво
 
21 февруари 2012

Данните на БНБ сочат, че през миналата година износът на българското машиностроене и приборостроене надхвърлиха най-високия дотогава обем, достигнат в предкризисната 2008 г. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на церемонията по откриване на завода на "Литекс Моторс" за производство на автомобили Great Wall. По неговите думи, инвестицията в Ловеч ще даде допълнителен тласък в това отношение.

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и други официални лица.

"Няма как да не съм щастлив, че съм министър на икономиката, по време на чийто мандат отново започва производството на автомобили в България", каза още пред участниците в откриването министър Трайков. Той допълни, че през 2011 г. българското правителство подкрепи с 2.4 млн. лв. изграждането на пътя до завода.

"Уверен съм, че това няма да е и последната китайска инвестиция в България", каза още министър Трайков. Той припомни, че България е подписала меморандуми за икономическо сътрудничество с провинциите Джъдзян и Дзянсу. Преговаряме и с Шанхай и провинция Гуандун и сме убедени, че инвестиции ще има и в новата икономическа зона в Божурище, чието планиране и разработване на подробен устройствен план са в много напреднала фаза, допълни той. Очаква се през тази година да започне изграждането на инфраструктурата. Индустриалната зона в Божурище се простира върху 2 млн. кв. м.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg