Валентин Николов: Енергийното сътрудничество в Централна и Източна Европа ще повиши енергийната сигурност
 
26 април 2012

Енергийното сътрудничество в Централна и Източна Европа ще повиши енергийната сигурност в региона. Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов на откриването на конференцията "Стратегически енергийни предизвикателства: Вишеградската четворка, България и Румъния: общи интереси и общи действия". На събитието, организирано от Паневропейския съюз – България и посолството на Чехия у нас, присъства и г-н Иржи Шнайдер, първи зам.-министър на външните работи на Чехия.

Една стабилна икономика с диверсифицирани източници на първична енергия ще е в състояние да поеме смущенията, предизвикани от шоковите цени на световните пазари, каза зам.-министър Николов. Според него важен критерий за гарантиране сигурността на доставките, е надеждността на енергийната инфраструктура и нейният капацитет да се справи с временни прекъсвания по веригата на доставките.

Намираме се в центъра на един от регионите в света с най-много предизвикателства по отношение на енергетиката. Регионът на Централна и Източна Европа се характеризира с много висока зависимост от вноса на нефт и газ и фрагментирани пазари, като потоците в преносните системи са предимно в посока изток-запад, а капацитетите в посока север-юг са недостатъчни. Освен това, този регион е особено уязвим по отношение сигурността на доставките на природен газ, както се видя по време на газовата криза през месец януари 2009 г. Зам.-министър Николов подчерта, че се работи активно по изпълнението на инфраструктурни проекти, които са от стратегическо значение не само за всяка отделна държава, а за всички страни от нашия регион.

Той припомни, че междусистемните връзки север-юг в Централна и Източна Европа са един от приоритетите, идентифицирани наскоро в пакета "Енергийна инфраструктура", предложен от Европейската комисия. Регионалното сътрудничество в Централна и Източна Европа в областите на развитие и интеграция на енергийните мрежи и диверсификация на трасетата и източниците е от ключово значение за повишаване сигурността на доставките и насърчаване на пазарното развитие. В газовия и електроенергийния сектори за изграждането на напълно функциониращ вътрешен енергиен пазар е необходима достатъчна взаимна свързаност на националните мрежи, което от своя страна изисква регионален и междурегионален подход към развитието на инфраструктурата.

В отговор на журналистически въпроси зам.-министър Николов уточни, че в момента са сформирани работни групи между България и Русия, които уточняват сумата, която страната ни трябва да заплати по проекта "Белене".

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg