Зам.-министър Борисов: Дигитализацията на индустрията води до по-бърз икономически растеж и създава по-високи нива на добавена стойност в производството
 
12 април 2018

Цифровата трансформация на индустрията има голям потенциал за създаване на работни места, повишаване на производителността и конкурентоспособността на предприятията. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на Конференция на тема - Индустрия 4.0 – Предизвикателства и последици за икономическото и социалното развитие на България, организирана от Българска стопанска камара и Фондация „Фридрих Еберт“. „Ефектът от дигитализацията ще бъде по-бърз икономически растеж по-високи нива на добавена стойност и конкурентоспособна икономика“, каза още той.

Борисов изтъкна, че важна основа за дигитализацията на индустрията в България е един силен ИКТ сектор, като цитира данни на ЕВРОСТАТ, според които брутната добавена стойност на ИКТ сектора в страната ни е на стойност 1.14 млрд. евро и нараства устойчиво.

Зам.-министър Борисов посочи, че цифровизацията на продукти и услуги,  според Европейската Комисия може да добави повече от 110 милиарда евро годишни приходи за европейската индустрия до 2020 г. По думите му Индустрия 4.0 предоставя възможности за големите и малките фирми, но много от тях все още изпитват трудности да разберат в кои технологии да инвестират и как да осигурят финансиране за тяхната цифрова трансформация.

„Създаването на „Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия“ и разработване на Стратегия за участието на България в Четвъртата индустриална революция е с голяма значимост, тъй като държавата трябва да бъде факторът, който да подпомогне бизнеса и да създаде по-добрата среда за по–висока производителност, водеща до по–бързо социално икономическо развитие и по-високи заплати“, каза още Лъчезар Борисов. Той допълни, че визията, очертана в Концепцията, е към 2030 г. България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0.

Икономическият заместник-министър подчерта, че неслучайно един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС е Цифрова икономика и умения на бъдещето, както и бързо изпълнение на приоритетите на политиката по отношение на цифровизацията на промишлеността.

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката