Зам.-министър Борисов участва в откриването на кръгла маса на тема: „Съвременни планови практики в България – проблеми и предизвикателства“
 
18 май 2017

„Прилагането на принципите на доброто управление стои в основата на съвременната държава. То води до стабилно, балансирано и справедливо развитие, до увеличаване на благосъстоянието в обществото“. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на откриването на Националната кръгла маса на тема: „Съвременни планови практики в България – проблеми и предизвикателства“. В дискусията участваха още и Велик Занчев зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Тома Дончев директор на дирекция „Развитие на одитната дейност“ в Сметната палата, представители на местната и централната власт, академичната общност, неправителствения сектор и др. Дискусията бе организирана от Стопанска академия „Димитър Ценов“ и Националната асоциация по прогнозиране и планиране.

По време на кръглата маса заместник-министър Борисов подчерта, че с дискутирането по проблемите на плановата практика в България, която е навременна, значима и полезна, ще се постави акцент върху подобряване на качеството на процесите на планиране на национално и местно ниво. „От опит знам, че на подобни обсъждания се предлагат нови идеи, които след това имат успешна реализация в практиката. Вярвам, че и този път ще бъде така“ , каза зам.-министърът.

В рамките на форума зам.-министър Борисов поясни, че в Националната програма за развитие: България 2020, изработена в контекста на Стратегията за развитие на Европа 2020 се слага ясен акцент върху доброто управление в приоритетните области за развитие. „В съответствие със стратегията на Съюза „Европа 2020” и в допълнение на целите и приоритетите на Националната програма за реформи и Националната програма на развитие България 2020, Министерство на икономиката разработи Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС)“, каза още той. И подчерта, че Стратегията е пример за национален стратегически документ, чрез който се осигурява по-ефективно използване на националните и европейски публични средства, а също така чрез нея се подобрява координацията и взаимодействието между инициативите, предприети на общностно, национално и регионално ниво в областта на иновационната политика.

Икономическият заместник-министър изрази подкрепа на думите на проф. Борисов, че най-успешните държави най-точно и стриктно планират своята дейност. Проф. Борисов от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ от своя страна благодари за подкрепата на Министерството на икономиката и пожела на всички участници в дискусията и занапред да работят заедно за подобряване на процесите на планиране в името на икономическия просперитет на България.

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката