Зам.-министър Борисов: За последната година Българската служба за акредитация е извършила 652 оценки
 
16 май 2018

Изпълнителната Агенция Българска служба за акредитация /БСА/ има за последната година 652 оценки и 311 заседания на комисиите за акредитация. Днес имаме 638 акредитирани органа и стабилен ръст от над 3% на годишна база. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, при откриването на  41-вата Генерална Асамблея на Европейската организация за акредитация, която се провежда в София.  За първи път страната ни е домакин на Съвета за многостранно споразумение и Генералната асамблея на Европейската организация по акредитация (ЕА), в която участие вземат над 40 държави.

Икономическият заместник-министър посочи, че на основа на международните изисквания със Закона за националната акредитация е създаден Съвет по акредитация, който да консултира всички аспекти на дейността на БСА, включващ 25 представители на пет заинтересовани страни.

Зам.-министър Борисов подчерта още, че акредитацията е от съществено значение за съвременното общество, а Националният орган по акредитация - БСА е жизненоважна част от инфраструктурата по качество на българската икономика. „Стандартът на живот се подобрява, а усъвършенстването на продуктите и услугите се увеличава, ние разчитаме все повече на изпитване и сертифициране, за да потвърдим тяхната безопасност и качество“, допълни той.

По думите му към Агенцията са създадени и функционират 8 технически комитета, състоящи се от експерти от най-високо ниво. „С цялото наблюдение и съвместните действия които направихме през последните години, Българската служба за акредитация постигна качество и надеждност във всички аспекти на работа, с висококвалифицирани и добре обучени оценители и персонал и критерии за акредитация, които се основават на най-високите международни стандарти и най-добрите международни практики“, изтъкна Борисов.

Европейската организация по акредитация е определена от Европейската комисия и Европейския парламент за извършване на дейността по оценка на съответствието в рамките на ЕС. Структурирана е като асоциация на националните органи за акредитация в Европа, които са официално признати от техните национални правителства да оценяват и акредитират организации, които извършват услуги по оценяване като сертификация, верификация, контрол, изпитване и калибриране (услуги по оценяване на съответствието). ИА „БСА“ е пълноправен член на ЕА от 2001 г., а от 2015 г. и пълноправен член на Световните организации. Генералната асамблея (Общо събрание) е официалният годишен форум на организацията на който се приемат решения определящи политиките и засягащи пряко бизнеса и обществото на територията на Европейски съюз.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката