Зам.-министър Лъчезар Борисов се срещна с представители на МААЕ
 
12 март 2018

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов се срещна с експерти от Международна агенция за атомна енергия (МАЕЕ) във връзка с одобрения от агенцията проект BUL9025. Проектът предвижда предоставяне на експертна и финансова подкрепа от страна на МАЕЕ при разработване на „Национална стратегия за рекултивация на бившите уранодобивни обекти в България.“ На срещата присъстваха и представители на „Екоинженеринг-РМ“ ЕООД, Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Агенция за ядрено регулиране (АЯР), Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) и др.

По време на срещата стана ясно, че проектът предвижда изготвяне на стратегия и евентуално последващо закупуване на необходимата измервателна техника и оборудване за осигуряване на високоефективен процес на преработка на замърсените с уран руднични води. BUL9025 ще бъде осъществен в рамките на две календарни години. В този период ще бъдат извършени анализ и оценка на състоянието на бившите уранови руди в България. В тази връзка ще има посещение на международни експерти на управляваните от Екоинженеринг-РМ“ ЕООД обекти, запознаване с информацията за състава на рудите, състоянието на подземните и надземните води, предложения за нововъведения в съществуващите мощности и стартиране на процедура от страна на МАЕЕ (изцяло с нейно финансиране) за закупуване на избраното оборудване.

Зам.-министър Борисов благодаря за възможността този проект да се случи в България и подчерта, че за Министерството на икономиката това сътрудничество е приоритетно.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката