Зам.-министър Валентин Николов участва в обсъждането на газови проекти на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество
 
12 април 2012

Замeстник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов участва в Белград в среща на министрите на енергетиката от страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Участниците приеха Декларация за развитие на газовата инфраструктура в Черноморския регион.

"Изграждането на реверсивни газови връзки с между България и нейните съседки Румъния, Турция, Гърция и Сърбия, е от особено значение за енергийната сигурност в региона", каза зам.-министър Николов.  Целта е диверсификация на маршрутите, междусистемна свързаност и осъществяване на  пренос на природен газ. Очаква се изграждането на газопровода между България и Сърбия да осигури първоначално възможност за доставка на 1.8 млрд. куб. м./годишно природен газ, с последващо увеличаване на обемите до  4.5 млрд. куб.м/год. Интерконекторната връзка между двете страни е част от регионалния газов пръстен, който се изгражда с активното участие на България", допълни на срещата зам.-министър Валентин Николов. Важността на проекта беше подчертана и от сръбския министър на енергетиката Милутин Мръконич.

Валентин Николов участва и в четиристранна среща с министрите на енергетиката на България, Сърбия, Армения и Азербайджан. По време на разговора Азербайджан потвърди ангажимента си да доставя газ за България и региона на Югоизточна Европа. Доставките могат да бъдат реализирани по два начина  – чрез изграждане на газопровод през турска територия и оттам през България за Сърбия, или чрез доставка на компресиран природен газ през Черно море.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 

Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
Ресор Енергетика: +359 2 940 7384
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg