Заместник-министър Борисов: Българският износ за Китай отбелязва ръст от близо 39%
 
08 март 2018

Усилията ни са насочени към засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред участниците в Представянето на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай. Събитието беше организирано от Н.П. г-н Джан Хайджоу, посланик на Китай в България и се проведе в новата сграда на Китайското посолство.

Заместник-министър Борисов отбеляза, че е налице голям потенциал, за което свидетелстват и данните за двустранната търговия. „През 2017 г. българският износ за Китай достига 715 щ.д., като отбелязва ръст от близо 39% на годишна база. Вносът от Китай в България се равнява на 1 милиард и 242 милиона щатски долара, като нараства с близо 8%“, изтъкна зам.-министър Борисов.

По думите му доказателство за потенциала на сътрудничество между двете страни е големият брой български фирми, които участват в събитието. „В глобален аспект предстои развитието на някои тенденции като дигитализацията на икономиката и индустриалната революция. „Тези тенденции ни поставят в една среда, в която разстоянието между държавите не е от значение, а ние можем да търсим синергия и сътрудничество въпреки това разстояние“ заяви зам.-министър Борисов.

Заместник-министърът на икономиката посочи, че в последните няколко години вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай се увеличава с огромни темпове. Борисов допълни, че тенденцията в следващите години показва, че Китай ще се оформи като най-големият пазар на хранителни продукти в световен мащаб. „България има необходимият потенциал да изнася качествени храни и селскостопански продукти за Китай, минерална вода и напитки. За нас е много важно процедурите за внос в Китай на селскостопански и хранителни продукти да бъдат улеснени“, изтъкна зам.-министърът.

Лъчезар Борисов подчерта, че един от най-добрите начини китайският бизнес да бъде информиран за потенциала и възможностите на българските износители е редовното участие в специализираните търговски панаири и изложби. Той бе категоричен, че  предстоящият през ноември тази година в Шанхай Панаир за вносни стоки предоставя изключително добра възможност за българските износители. „Събитието ще бъде изцяло ориентирано към вносители от цял свят, а министерството на икономиката е възложило на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия да организира българско национално участие в панаира“, завърши икономическият заместник-министър.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката