Заместник-министър Борисов: През 2017 г. износът на вина бележи ръст от 6%
 
14 февруари 2018

За първите единадесет месеца на 2017 г.  износът на вина бележи ръст от 6%  спрямо същия период на 2016 г. и е в размер на над 31 млн. евро.Това заяви заместник – министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри Ден на отворените врати в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки /НИИВСН/. Заместник- министър Борисов изтъкна, че страната ни е с дългогодишни традиции във винопроизводството и произвежда изключително качествени и конкурентни вина на световния пазар.

На събитието по случай Деня на лозаря и винаря, в присъствието на гости и експерти от бранша бе представен най-новият проект на НИИВСН -  специализираната онлайн платформа VinoLab за работа с изпитвателната лаборатория. Това е интерактивна възможност за достъп на потребителите при избора и подаването на заявки за изпитване, както и до получените резултати от направените в лабораторията анализи, като във всеки един момент те могат да получат консултации за подобряване на своята продукция. Системата създава потребителски профил, съхраняващ резултатите от изпитването, които представляват ценна база данни с възможност за извършване на научни изследвания по отношение на различните реколти, както и да се правят сравнителни анализи.

В модерната акредитирана лаборатория, оборудвана според най-новите световни стандарти, се извършват близо 120 вида анализи на вино, етилов алкохол, дестилат, спиртни напитки, оцет, кисел продукт и др. Специални предложения има за обучение на лабораторни екипи, експертни оценки, анализи и др.

 

"НИИВСН" ЕООД е приемник на Института по винарство, създаден през 1952 г. През своята 65-годишна история той играе важна роля в развитието на българската винарска промишленост. Институтът е пионер в използването на нови технологии в лозаро-винарската промишленост. С дълга традиция в областта на иновациите, днес той продължава да инвестира в нови техники и методи на изследване в съответствие с най-новите световни тенденции.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката