Заместник-министър Лъчезар Борисов: Предприемачество, достъп до финансиране и интернационализация са трите вектора в подкрепа на малките и средните предприятия
 
09 ноември 2017

„Мисли първо за малкия“ е основен принцип, който Министерство на икономиката залага в политиката си за насърчаване на малкия и средния бизнес. В подкрепа на този принцип, ние стъпваме на три основни принципа: предприемачество, достъп до финансиране и интернационализация. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция на тема „Повишаване на ефективността на политиките на ЕС за МСП“, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). В дискусията участваха и вицепремиерът Валери Симеонов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева, председателят на Българската национална асоциация на МСП Елеонора Негулова, както и представители на бизнеса.

По отношение на предприемачеството зам.-министър Борисов изтъкна, че Министерството на икономиката тази година ще започне реализацията на две мерки по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК), които ще са облекчени за малките, средните и микро предприятия. Това са двете нови процедури: насърчаване на предприемачеството и ваучерната схема до 30 000 лева за закупуване на машини, издаване на сертификати и вписване на патенти. „Насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства и секторите на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020“ е с общ бюджет от 67 млн. лв. Подкрепата за растеж на малките и средните предприятия чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми от ИАНМСП е с общ бюджет от 13,691 млн. лв.

По отношение на втория лост – достъп до финансиране, Лъчезар Борисов подчерта, че със средства от 293 млн. лв. по ОПИК, управлявани от Фонд на фондовете, ще се финансират предприятия в следните области: Фонд за ускоряване и начално финансиране в размер на 107 570 650лв., Фонд за Технологичен трансфер в размер на 58 674 900 лв. в областите на ИСИС, Фонд Мецанин/Растеж (за МСП в техните зрели фази на развитие) в размер на 78 233 200 лв. и Фонд за рисков капитал (подкрепа за МСП с рисков профил) в размер на 48 895 750 лв. Икономическият заместник-министър напомни, че акцент в подкрепа на малкия и средния бизнес, ще бъде и Българска банка за развитие (ББР), като мярка, която е в изпълнение на приетата от Министерски съвет и разработена от Министерството на икономиката и Министерството на финансите Стратегия 2017 – 2020 на „Българската банка за развитие“ АД. Той подчерта, че ще бъде преформатирана работата на ББР от директно към индиректно финансиране и онлендинг програми, което означава, че тя ще бъде инструмент, чрез който ще бъде мобилизиран останалия банков сектор по посока насърчаване на малкия и средния бизнес и предприемачеството. Той даде за пример програмата „Напред“, която е давала кредит до 3 млн. лв. и е поемала гаранции до 30 %. По думите му тази програма ще бъде надградена по плана Юнкер с 300 млн. лв., с което ще стане възможно финансирането на МСП от 3 до 24 млн. лв. и с поемане на гаранции до 100%.

Интернационализацията, която беше представена като трети вектор в подкрепа на МСП, включва промотирането на различни събития от страна на български фирми чрез ИАНМСП като бенефициент по ОПИК.

По време на конференцията бе засегнат и въпроса за МСП-теста, като задължителен елемент от „оценката на въздействие“, както и промените в Закона за административната тежест, които ще доведат до по-благоприятна бизнес среда. В тази връзка зам.-министър Борисов изрази надежда, че догодина ще стане възможно изграждането на една интегрирана система между НАП, НСИ и Агенция по вписванията, която ще спести на бизнеса около 9 млн. лв.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката