Режим на таксите за административни услуги в България
 

Необоснованата административна тежест за бизнеса е един от основните проблеми застъпван в различни изследвания анализиращи правната рамка, регулаторната среда или дори инвестиционния климат. Извън основните причини, свързани със същността на разрешителните режими и процедури,  от които произтича по-голямата част от определяната като "ненужна" административна тежест, голяма част от изследователите посочват именно режимът на таксите в България като носител на необосновани и несправедливи, от гледна точка на основните принципи на които следва да се подчинява държавните такси, административни разходи за бизнеса и гражданите.

Със Закона за изменение и допълнение (ДВ, бр. 39 от 2011) на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, се въвежда Методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите и разходването им.

Методиката за определяне на разходоориентиран размер на таксите по чл.7а от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и начина за разходването им е приета с Постановление №1 на Министерския съвет от 5 януари 2012 г. и влиза в сила от 1 януари 2013 г.

С цел да подпомогне дейността на административните органи, които следва да приведат размерът на таксите в съответствие със закона и методиката, е утвърдена Инструкция за прилагане на Методика за определяне на разходоориентиран размер на таксите.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Министерство на икономиката
ул. "Славянска" № 8
ЕИК 176789453
тел. централа: +359 2 940 7001

факс: +359 2 9872190; 02 9819970
 
Оперативна програма Програма COSME 2014-2020
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката