Теодор Седларски: Има голям интерес от бизнеса в Германия за инвестиции у нас
 

Водещ: Министърът на икономиката Теодор Седларски е събеседник в „Преди всички“. След посещението си в Германия, като част от делегацията на президентът Румен Радев, ще говорим за проведените срещи там и за перспективите пред двустранните търговски-икономически отношения. Репортер в студиото е Наталия Ганчовска, добро утро министър Седларски.

Теодор Седларски: Добро утро на вас и на вашите слушатели.

Водещ: Здравейте министър Седларски. Нека само да кажа, за информация на нашите слушатели, че Германия е сред първите, да не кажа първият наш икономически партньор. С най-голям ръст на инвестициите за последната година, с 11% и това са данни на статистиката само към деветмесечието на годината. А след визатата, вашата и на президентът, разширяване на инвестициите са договорени в сектори като автомобилната промишленост, машиностроенето и високите технологии. Ползотворни срещи и контакти имахте там, поне така бяха отчетени, но аз ще започна с едно по-широко впечатление, което си създадох на базата на коментарите в социалните мрежи. Българската държава, като че ли, остава длъжник на бизнес правилата и за чужденци, и за българите, разбира се, и това още повече изпъкна на фона на германската прецизност. Има ли нещо такова, как го усетихте вие?

Теодор Седларски: Първо, срещата имаше за цел да покаже на германските партньори, че те продължават да бъдат наш приоритет в политиката. Те многократно подчертаха, че оценяват това, че първата двустранна визита е именно с Германия. Бяхме събрали там на срещите и на бизнес форума, много приятели на България от големия бизнес, от политиката, от Федералното министерство на икономиката, от енергетиката, които с нетърпение очакваха да видят новият президент какво ще каже. За моя голяма радост, той спечели веднага симпатиите на всички присъстващи представители на бизнеса, проговори на немски, изслуша въпросите на немски, после и на английски. Така, че всички бяха, в края на срещата, спечелени за кауза за България, че ще продължават да инвестират. Те всъщност бяха там, защото чуват за положителните примери, които България има вече, като големи немски инвестиции и много ключови компании, които също разширяват производството си. И на форума се показаха много други големи компании, които искат да последват примера им, и да влязат в България. Така, че срещата беше изцяло положителна и резултатите, според мен, надхвърлиха очакванията, лично моите.

Водещ: Това звучи добре, но германските партньори не ни спестиха и проблемите, които имат тук, на българска земя с корупцията, със съдебната власт и с върховенството на закона. Те бяха назовани по време на посещението ви в Германия, така както германският бизнес ги назовава многократно и тук, в България, на форумите, които организира Германо-българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/. Някои от тези инвеститори отказват да приемат лошите практики у нас и някои, като че ли успяват да се приспособят, като наложат свой стил на работа, но други си тръгват. Безлични и безрезултатни са, като че ли, усилията на страната ни да овладее тези порочни практики, които отблъскват чуждите инвестиции?

Теодор Седларски: Точно това беше и фокусът на изказването на президентът Радев, и после при моите срещи, че всъщност немските инвестиции са добре дошли, не само заради чисто икономическия ефект на вливане на капитали в България. Първо, те внасят и технологични подобрения и ноу-хау, които ние ще използваме за нашето по нататъшно развитие икономически, но те внасят една нова култура, която ние оценяваме. И всъщност, немските партньори високо оцениха точно тази наша позиция, че ние се радваме на тяхната непримиримост с подобни практики, с тяхната борба, с осветяването им, и промяната с тези работни места, които са вече подчинени на техните морални принципи на работа в България. Така, че от наша страна беше отново заявена абсолютна непримиримост с подобни практики и воля за борба с тях, мисля че заедно…

Водещ: Да, но само заявленията, като че ли някак-си не помагат. Ще ви стигне ли времето, на служебното правителство, да противодействате на тези пракитки? Или поне да положите някакви такива начални стъпки в тази посока?

Теодор Седларски: Началните стъпки са заявената воля това да не се допуска и, разбира се, цялото правителство работи в тази посока и премиерът го е заявил. Нашите срещи с големият бизнес текат интензивно, днес ще има отново среща с големи работодателски организации. Така, че всички тези сигнали се приемат и се реагира много бързо, и безцеремонно, в това отношение.

Водещ: Думи на зам.-главният управител на ГБИТК, д-р Фолкер Трайер, при откриването на икономическия форум в Германия, че България е с най-ниските производствени разходи и с атрактивна данъчна система, и с това привлича немските инвестиции; и дава повод да ви попитам кога ще спрем да разчитаме единствено на ниските си данъци и евтината работна ръка? Защото не знам за вас, но на мен някак-си вече ми е обидно България в Европа да се свързва точно с това и точно това да бъдат предпочитанията за инвестиции?

Теодор Седларски: Безспорно, добрата данъчна система, конструкцията и е един от факторите, които привлича инвестиции, и тук ние трябва да я поддържаме по този начин. Това, че заплатите са ниски наистина беше изтъкнато от немските инвеститори като нещо, което ги привлича в България. Те, няма как да не забележим, че растат през последните години и аз това го изтъкнах и там, че всъщност търсенето на работници в България вече изпреварва предлагането в много области. Заплатите няма да летят по чисто икономически принцип, когато търсенето е по-голямо от предлагането, но заплатите растат. Предприятията са принудени да набират, да привличат повече работници, само че с по-голяма заплата, така че това е един естествен процес на увеличаване. И всъщност, пристигането на чужди инвеститори, и отварянето на нови български инвестиции повишава естествено и заплатите. Това не е нещо, което се решава със закон в икономиката, това е следствие от по-големият интерес към работна ръка.

Водещ: Да, но поне по данни на синдикатите производителността на труда нараства вече няколко пъти, докато заплатите в повечето сектори, е трудно да се каже подобно нещо?

Теодор Седларски: Първо нарастват заплатите в секторите, в които има по-голямо търсене и повече инвестиции и те бавно биват последвани от другите сектори, така, че това е процес, който се очаква. Ние трябва да внимаваме, разбира се, да не изгубим своята конкурентоспособност по тази линия. Т.е. ние наистина все пак привличаме доста важни, подобрени в производството технологиите, чрез този процес на внасяне на ноу-хау и чрез това си конкурентно предимство. Което постепенно ще бъде изместено от други конкурентни предимства с развитие на високотехнологични производства, с икономика 4.0. Така, че процесът е естествен и плавен, и не може да бъде взет чрез решения отгоре, а той е един икономически процес.

Водещ: В тази връзка ще обсъждате ли тези процеси и с българските работодателски организации? Питам Ви, защото споменахте, че предстоят такива срещи дори и днес.

Теодор Седларски: Разбира се, това е един от основните въпроси. Тук трябва да спомена обаче и още една грижа на нашите немски партньори – отлива на млади българи от страната, което още повече създава проблем с липсата на кадри, подходящи за много от индустриите. И всъщност ние тук потвърдихме общия ангажимент да създадем условия за тях, защото много от тях казват, че имат високотехнологични работни места, с много добри условия, фабрики които не отстъпват, а даже са по-нови и по-модерни отколкото фабриките в Германия да кажем, но за тях просто няма работници.

Водещ: Ами отлива на млади хора трябва да притеснява повече нас, отколкото...

Водещ: Както и в Германия, така че вероятно ги ползват там нашите млади хора, много от тях.

Теодор Седларски: Ами те заявиха желание да работим заедно и точно да ги привлечем обратно /…/ в България. И тази кампания, която Министерство на икономиката подемна заедно с немските работодатели, тук трябва да подчертаем ролята на ГБИТК, която е много активна в българо-германските отношения. Ще започнем една такава кампания, в която да осветлим какво точно има в България като работни места, как заплатите вече всъщност са на едни добри равнища и дават едни добри кариерни перспективи. Така че заедно с българските големи работодатели и немските се присъединяват към тази тенденция да предлагат атрактивни работни места за българите, кариерни възможности, което им дава възможност да се върнат в България.

Водещ: Което отново ме подсеща да Ви попитам за Вашата позиция по отношение настояването на АИКБ за внос на работници, висококвалифицирани специалисти по-скоро от чужбина, инженери, които да запълнят липсата на кадри тук в България. Това е работодателската организация, която най-вече настоява за това. Срещат се, разбира се, и другите мнения, че който може да плати на такива високо квалифицирани специалисти от чужбина, би могъл да плати толкова за български специалисти, за да ги задържи в у нас. Позицията на министерството, предполагам че и този въпрос ще Ви бъде поставен на срещата днес.

Теодор Седларски: Да, той е поставен в моите многобройни срещи вече с български компании, които идват и разговаряме по тези въпроси. Те наистина настояват, особено IT индустрията, за бързо ускоряване на процедурите, което между другото се подобри през последните години, но могат още да се засилят, от съседни страни да бъдат внасяни такива специалисти. Има т.нар. програма "Синя карта", която дава възможност те да идват тук при нас. Става дума за едно бързо решение там, където наистина има много остри проблеми. Където някои проекти, възлагани от чужди инвеститори за изпълнение от български IT компании не могат да бъдат осъществени, ако няма в момента ресурса, подготовката на IT кадри все пак отнема време. Така че това също е една помощна мярка, разбира се, тези специалисти няма да получават по-големи заплати, отколкото българските. Идеята е точно да се привлекат хора от страни, които са в по-неблагоприятна икономическа среда.

Водещ: Тоест Вие сте по-скоро в подкрепа на тази идея?

Теодор Седларски: Разбира се, това което може да помогне министерството на бизнеса, така че да се разширяват инвестиции и да се увеличават оборотите, ще бъде направено.

Водещ: И да се върнем пак на срещите Ви в Германия, една част от тях бяха предимно в подкрепа на младежкото предприемачество и на малкия и среден бизнес. Знаем, че Германия е държава, чиято икономика е 99% поне се крепи на тези малки предприятия, затова за нас е важен стартъп модела за прохождащите фирми, който видяхте там и, как той може да бъде пренесен в българска среда.

Теодор Седларски: Точно така, след форума ние имахме срещи с г-н Уве Бекмайер, който е парламентарен държавен секретар във Федералното министерство на икономиката и енергетиката и председател от германска страна на Германо-българския съвет за коопериране. Където обсъдихме и възможностите първо за развитие в автоиндустрията, в електрониката, но след това продължихме с много интересна среща с представители на немската стартъп асоциация и с председателя на борда на тази асоциация г-н Флориан Ньол. Те всъщност там има огромни европейски средства, стотици милиони, насочени към развитието на тази стартъп екосистема и така Германия се е прославила в света като място, където много бързо, с подкрепа на държавата, се разви това предприемачество. И, между другото, то е свързано с така настъпващата Индустрия 4.0, с роботизацията, дигитализацията. Където се налага хората от традиционни работни места да се прехвърлят към нови по-творчески начини, да правят пари и да бъдат креативни. Така че те вече са чували за Софийската стартъп общност, която да се прославя, за която се чува твърде малко. Това е едно общо становище, което и в министерството се споделя и от нашите партньори в Германия. Така, че вчера имахме среща в Министерство на икономиката с представители на българските стартъп асоциации от цялата страна, която премина при много висок дух и оптимизъм. И всъщност следващата стъпка е сега министерството да свърже тези общности, българската и германската, работим вече по съвместна конференция, немската стартъп общност е поканена, и ще присъства на WEBIT фестивала 2017, който ще се проведе през Април в Sofia Tech Park. И между тях ще започнат едни такива партньорства за създаване на добавена стойност с идеи и от двете страни, /…/ много примери в тази посока – български млади компании, създадени от млади хора, които вече са многомилионни бизнеси.

Водещ: Накратко, след Германия какви са амбициите Ви за активизиране на отношенията с други партньори? Германия е основния външнополитически партньор, така че е нормално и след посещението толкова много да говорим за нея, но от тук нататък?

Теодор Седларски: Ами аз малко преди посещението в Германия имах възможността да присъствам на среща с Френско-българската камара, където много инвестиции отново бяха заявени. И също желание за срещи през следващите седмици с настъпващи в България френски инвеститори, така че от там също има много добри сигнали, разбира се. Толкова сме и сътрудничили с Китай, където смятаме да раздвижим външно-търговския оборот там, където има забавени процеси по лицензиране. Да кажем на български износ за китайския пазар, така че това е нещо, което предстои. Предстои, много бърза организация сега тече по среща на националния икономически съвет, от големите отново работодателски организации, представители на бизнеса. Там ще бъдат видени техните приоритети и по тези стъпки ще ориентираме, и дейността през следващите няколко месеца. Идеята е бързо изваждане на този предприемачески дух и идеи в сферата на масовите медии, защото видяха, че съществуват в една ниша до сега, която е затворена за себе си. А обществото има нужда да разбере, че идеи има в българското общество много силно работещи. Има примери за сектори, като да кажем, аз винаги давам киноиндустрията - сега се оказа като гледам статистиките, че примерно индустрията с производство на игри, гейминг индустрията има даже по-големи обороти, но това нещо не се чува.

Водещ: Да. Стратегията за развитие на капиталовия пазар в България ще бъде във фокуса на Вашето внимание специално след около два часа на среща с ръководството на фондовата борса. Защо избрахте това - на пръв поглед странна дискусия за икономически министър? Някак си подобава повече интересът да е на финансовия министър към капиталовия пазар на страната.

Теодор Седларски: А, напротив, капиталовия пазар е много съществена част от икономиката и това, което се наблюдава като оживление там и като едно впечатляващо 34 процентно увеличение SOFIX, и на основните индекси от по 30% от последната година. Показва, че има съживяване, което е знак за цялостен икономически подем. Министерството на финансите е разбира се основно в този случай, но Министерството на икономиката подпомага тази стратегия за развитие на капиталовия пазар, с каквото е в нашия ресор. И разбира се тази капитализация на българските компании, увеличаващите се обеми от търговия са нещо, което е във фокуса на вниманието ни.

Водещ: Има едни държавни предприятия, които разчитат на търговията през фондовата борса, за това ще стане ли въпрос на срещата?

Теодор Седларски: Разбира се, това ще бъде също обсъдено на днешната среща. Имаме планове за разширяване на това представяне на държавни предприятия на борсата.

Водещ: Ще чакаме новините от там. Благодаря Ви, министъра на икономиката Теодор Седларски.

 
 
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg