Божидар Лукарски: 10 пъти по-големи глоби при измами с горива
 

- Г-н Лукарски, 11 000 пистолета на бензиностанции бяха проверени и препломбирани за 3 дни.

- Ние по наредба им казваме разходомери. До 24 часа на 22 август приключихме. Ако трябва да бъда съвсем конкретен, не са близо 11000, а са 10 862. Оставащите 138 трябва да бъдат проверени тази седмица, защото техните собственици преди това са подали заявления за проверка.

- Какво си говорихте по нощите с премиера Борисов, както той самият каза в хода на проверките?

- Говорихме си колко бензиностанции са инспектирани, какъв е механизмът на проверката, за разходомерите, колко има. И зам.-министър Даниела Везиева беше с мен на телефона.

- Кажете най-големите измами и нарушения, които бяха констатирани?

- От всичките проверени близо 11 000, 87 разходомера всъщност са в нарушение

- Това е под 1%, струваше ли си усилието?

- Да. Факт е, че има намаление на цената на горивата, така че си е струвало усилията. Излязоха публикации, че не са били проверени абсолютно всички бензиностанции. 11 000 са проверените след разпореждането на премиера Бойко Борисов. Но през първото полугодие са поставени пломби на други 11 000 разходомера. Общо 22 000 подлежат на контрол от Българския институт по метрология (БИМ). Извън това число има и други бензиностанции, които не подлежат на контрол, защото са с чисто нови бензиноколонки със сертификат на производителя и в рамките на една година не подлежат на поставяне на пломба.

- Къде са дупките, какво установихте?

- Нарушенията са главно по малки бензиностанции, които не са част от големи вериги. И понеже попитахте къде са дупките, има такива в нормативната уредба. Ще излезем с доклад до министър председателя. Няколко са възможните моменти на манипулация. Единият е в периода на извършването на ремонт. По сега действащата наредба собственикът на бензиностанцията извършва ремонт на разходомер или на цяла колонка, срокът е 7 дни, през които той да подава заявление до БИМ за проверка и за поставяне на нова пломба. В 14-дневен срок БИМ трябва да измери и да постави пломба. И в рамките на тези 21 дни фирмата, която извършва ремонта, слага така наречената работна пломба. Именно такива са показани на миналото заседание на МС от премиера. Проблемът е, че в тези 21 дни може да има манипулация. Още повече, че фирмите, които извършват ремонта, не подлежат на сертифициране.

- Как ще запушите тези дупки?

- Едно от предложенията е да се въведе сертифициране на фирмите, които ремонтират, в момента няма контрол.

- А за тези 21 дни какво ще се прави?

- Може да се намали срокът за пломбиране. Но това е свързано с числеността на БИМ, екипите са малки, недобре заплатени и оборудвани. Другото, което е възможно като манипулация, е информацията между сървъра на бензиностанцията и НАП. Там по наши данни се извършват хакерски атаки и се подават неверни данни. Това би следвало да се регулира от Министерството на финансите. Но също е дупка в законодателството.

Тази седмица текат и проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за качеството на горивото. Тя следи и налага актове освен за качеството на горивата, но и при нарушения на пломбите.

- При тези 87 нарушители кои са масовите „хватки"?

- Най-масови са разликите между това, което датчикът отчита, и реално зареденото в автомобила. Удря се клиентът в цената.

- Колко разминавания най-много открихте?

-10 %. Което е сериозно - на 20 литра са 2 литра.

- Къде ги открихте тези 10%?

- На различни места.

Ще се променят и глобите, защото не е нормално при мерене в повече глобата за повторно нарушение да е 1000 лв.Тази сума за ден може да се компенсира. Поне 10 пъти увеличение ще предложим на глобите при измами с горива. Това е в наредба и по-лесно ще го променим. Готвим и закона за измервателните уреди.

- Тези нарушения подлежат и на наказателно преследване, нали?

- Това е измама реално.

- Имаше репортажи как се съсипват двигатели от некачествени горива. Какво откри агенцията за метрологичен надзор?

- Непрекъснато откриват нарушения, но тъй като проверката тече и ще има съвместен доклад на звеното, още не можем да кажем.

- Какво е това звено?

- Звеното, в което са прокуратурата, ДАНС, митници, НАП, нашите агенции.

- Ведомствените бензиностанции са извън вашия контрол, нали?

- Не само че са извън нашия контрол, те са безконтролни.

- Питам ви като лидер на СДС - премиерът каза, че се среща с лидери, за да се набележат мерки за горивата. Каква ви е позицията за тези ведомствени бензиностанции?

- Аз съм за контрол. Знам, че земеделските производители са против, знам аргументите им, но в крайна сметка трябва да има контрол.

- Какви са прогнозите ви за икономиката за второто полугодие?

- Нека да кажа за първото. Имаме ръст от 2,2 на сто при 1,6% за ЕС. Прогнозите ми са оптимистични. Не искам да се ангажирам с числа, много ми се иска да кажа 3 %, но няма да го направя. Миналата седмица бях на посещение в Швеция, където се видях със собственика на ИКЕА. Компанията обмисля не само да направи логистичен център в България, но да има и собствена фабрика у нас и страната ни да е център за Югоизточна Европа. Най-сериозно впечатление му направи ръстът на българската икономика , миналата година само Дания е имала такъв. Срещах се и с министъра на икономиката на Швеция Микаел Дамберг, с него разговаряхме, че има тенденция за връщане на европейски компании, изнесени в Китай, и една от възможните дестинации е България.

- Това си го говорихте и в Германия.

- Да, споделяха го и немските колеги.

- Като се връщат европейските фирми от Китай, да свият към България, така ли?

- Не презентирам България като отбивка, а като основно място, защото има ниски данъци и по-добро производство от китайското.  Но темата за шведски фирми и за България като възможност дори не я подсказах аз, а започна да го говори колегата ми.

- Инвестициите също бележат ръст...

- Преките чуждестранни инвестиции за първото полугодие са 799,6 млн. евро, което е 0,9% от БВП и е 2 пъти повече от първото полугодие на 2014 г. Това, което отчитат инвеститорите, особено чуждестранните, е по-голяма конкурентоспособност и стабилност. Може би за нарастването на инвестициите влияят и ситуациите в съседните държави. Основният ни конкурент в тази област е Румъния.

 
 
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg