Министър Лукарски: Аз съм на страната на бизнеса
 


Водещ: Разговор за политика с министъра на икономиката Божидар Лукарски и председател на СДС. Господин Лукарски, събрахте се и на Националния изпълнителен съвет на СДС, ясна ли е вече каква ще бъде кампанията, която ще провеждате? Как върви подготовката по места? И подредени ли са вече листите на СДС? Ще заложите ли на нови имена или на познатите стари муцуни, които са емблематични за СДС?
Божидар Лукарски: На Националния съвет, който е най-големият орган на СДС, обсъждаше това нещо, събрахме се, да. И стигнахме до едни решения, които са в рамките на общата регистрация на Реформаторския блок (РБ). В повечето случаи ще залагаме на стари, утвърдени, доказали се имена, които имат подкрепата на гласоподавателите там, където са управлявали в местната власт и са знакови фигури. Има, разбира се, и нови лица. Имаме определени стратегии, които са пак в рамките на РБ. Знаете, че стигнахме до решението за единна регистрация и го извършихме, така че ще има и стари, и нови.
Водещ: Губещи ли ще бъдат СДС от тази единна регистрация?
Божидар Лукарски: В чисто вътрешен, партиен план, СДС, която има най-старата партия и в дясно, и в рамките на РБ, има и най-силните структури по места. И като такива, има и най-много съветници и в резултат на единната регистрация, в чисто партиен план, СДС най-вероятно ще загуби за сметка на другите колеги от блока, но това е цената на единството и ние сме готови да я платим. Имам разбирането на всички колеги.
Водещ: Очаквате ли да повторите резултатите си от предишните местни избори или напротив, ще вървите…
Божидар Лукарски: Вижте, аз съм умерен оптимист. Нека да не бъркаме парламентарните с местните избори, които носят строго мажоритарен елемент. В зависимост от това кои персонални кандидатури дали са най-добрите, издигнем на места, преценката ни се надявам да бъде вярна. Какъв ще бъде резултатът, аз никога не съм бил привърженик на числа, за да прогнозирам.
Водещ: Губи ли СДС влияние в страната?
Божидар Лукарски: Не, не мисля. Още повече, че който има претенция, че структурата му е силна на място, може да го докаже това и в рамките на коалицията, включително използвайки преференцията, в което няма нищо лошо.
Водещ: 70 кандидати ще издигнете в цялата страна, кои са емблематичните имена, които хората познават?
Божидар Лукарски: Бих определил пет от кандидатите ни, които имаме за областните центрове. Това са кандидатите за кметове от РБ, които са издигнати и всъщност са членове на СДС, както това са и сега действащите кметове в Кюстендил и в Монтана – господин Паунов и господин Живков. Нов кандидат издигаме във Враца. Ще имаме и кандидат на СДС във Велико Търново – господин Мирослав Трифонов. И също така в Ловеч – господин Георги Митев.
Водещ: Как ще отговорите на критиката, че това са кметове феодали, които са несменяеми?
Божидар Лукарски: Това не е точно така, защото досега от тези пет места, пет областни центъра, които посочих, всъщност само двама – господин Паунов и господин Живков, са управлявали предишни мандати.Като по нашите очаквания господин Живков ще бъде първият десен кмет, който ще управлява трети пореден мандат Монтана. Само по себе си това е достатъчно доказателство за влиянието, което той има сред избирателите и за оценката, която те дават на неговото управление и на програмата, която е реализирал и в предходния мандат.
Водещ: Две от имената, които предлагате, Прокуратурата се е заела сериозно – става дума за Емил Кабаиванов, който най-вероятно ще бъде издигнат за Карлово за пореден мандат, и кметът на Петрич Вельо Илиев.
Божидар Лукарски: Подкрепяме и двамата кандидати, те са кандидати на СДС. За мен, като юрист, това, че са разследвани за деяния, които аз лично не бих окачествил по никакъв начин като нещо, изпълващо престъпния състав на обвинението, нека да не ги съдим, докато не влезе в сила осъдителна присъда. Ако влезе изобщо такава. Нека прокуратурата и съдът си свършат работата. Но това, което приемам аз лично, издигайки такива обвинения именно по времето на предизборната кампания, абсолютно ясно показва, че се използва като оръдие в предизборната кампания, което не е честно. За мен истинският знак, истински честната оценка за тяхната работа ще дадат избирателите на 25 октомври.
Водещ: Това няма ли да се отрази на техния имидж в обществото? И кой стои зад тези атаки, господин Лукарски?
Божидар Лукарски: Не бих искал да правя коментари кой стои зад тези атаки, а и честно казано не сме и съвсем сигурни, понеже те имат не един или двама опоненти на местно ниво. Но това, което мога да ви кажа в един интересен факт, че по социологията, която сме правили по отношение на община Карлово, откакто се започна с тези атаки, популярността на господин Кабаиванов расте.
Водещ: Обаче от Окръжна прокуратура в Пловдив казват, че са сериозни доказателствата и могат да издържат в съда.
Божидар Лукарски: Колко са сериозни доказателствата и колко ще издържат в съда, не казва Прокуратурата, казва съдът.
Водещ: Ясно, добре, вие сте юрист, разбирате ги тези неща.
Божидар Лукарски: Така е, да.
Водещ: Добре, последно – РБ с тази единна регистрация ще доведе ли до нещо, което да постигне резултат на местно ниво, а това да се отрази на политиката в национален план? Говоря за правителството, чиито представител сте и вие като министър на икономиката.
Божидар Лукарски: Аз не очаквам някакви сътресения, очаквам добро представяне на блока с единната регистрация. И не очаквам да доведе до някакви апокалиптични промени на ниво „Централно управление“.
Водещ: Има ли напрежение по оста Лукарски-Кунева-Радан Кънев?
Божидар Лукарски: Имаше напрежение миналата седмица, но в крайна сметка с единната регистрация всичко се изглади. Това, което показахме, че пет е повече от три и, че не е хубаво да си говорим през медиите.
Водещ: Няма да отречете, обаче че въпросът за лидерството в РБ остава отворен и актуален?
Божидар Лукарски: Вижте, лидер се става по различен начин от начина, по който се става председател – с избор. Лидерът трябва да се докаже и всички да го приемат и да го посочат като лидер, а не да бъде избран на партиен форум или да се самопредложи. Прекалените амбиции по отношение на лидерството са вредни за коалициите, както и за РБ. И поради тази причина смятам, че въпросът за лидерството трябва да се реши от самостоятелно политическата среда, а не с посочване.
Водещ: Как си обяснявате това, че в парламента още на първо четене не мина антикорупционният закон на госпожа Кунева? И основните партньори на правителството АБВ и Патриотичния фронт (ПФ) не подкрепиха в зала антикорупционния закон?
Божидар Лукарски: Няма да скрия, че това беше едно доста голямо огорчение за РБ и за нас като хора, които поддържаме този закон. Нека също така да кажа, че също така ние имаме коалиционно споразумение само и единствено с политическа партия ГЕРБ. Останалите две партии подкрепят програмата на правителството, но реално не са част от коалицията. И за мен, това, че ГЕРБ ни подкрепи е всъщност най-важното. Последните дни, доколкото знам, имаше няколко срещи, участвахме в Съвета за развитие, където се обсъждаше този проблем. Странното е, че колегите от ПФ и от АБВ подкрепиха закона след преминаването му през комисиите, а сега не го подкрепиха. Надявам се при следващото четене на закона, това да се случи.
Водещ: Ще има ли нов трик за подкрепа на партии в 43-тото НС? Извън тази, която е декларирана по други важни закони, които трябва да бъдат гласувани. Знаете, и съдебна реформа, и Закона за лечебните заведения.
Божидар Лукарски: Тези законопроекти, които са законопроекти на РБ, ще бъдат комуникирани от вносителите и от министър Иванов, и от министър Москов с всеки един народен представител, очакваме широка подкрепа за тях. Включително и от ПФ и АБВ.
Водещ: Сега се сетих, понеже вие наистина сте юрист и процесуалните закони също са важни.
Божидар Лукарски: Също са важни, разбира се. Те са свързани с правосъдната реформа.
Водещ: Добре, въпрос, свързан с качеството ви на министър на икономиката – има ли картелно споразумение за горивата?
Божидар Лукарски: Много хубав въпрос, който обаче изключително неправилно се отнася към Министерство на икономиката. По този въпрос трябва да се произнесе Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Тя няма, така да кажа, касателство и не е под шапката на Министерство на икономиката, както и въпросът за цените на горивата, който непрекъснато се отправя към мен. Не би следвало Министерство на икономиката да е основният адресант на този въпрос. Знаете, че КЗК се произнесе по въпроса откъде може да идва основният проблем, свързан с цените на горивата и той не е свързан с Министерство на икономиката. В крайна сметка живеем в епоха на не нецентрализирана планова икономика, както беше преди 10 ноември и държавата не може да регулира, така да кажа, с управленски държавнически механизми, да налага определени цени на горивата.
Водещ: Задоволителен ли е резултатът от проверката на агенцията, която е под вашата шапка? И трябваше ли проблемът да стане достояние на обществото, след намесата на премиера Бойко Борисов?
Божидар Лукарски: Намесата на премиера беше свързана с едни мащабни проверки, които се извършват не само от двете агенции към Министерство на икономиката – Българският институт по метрология и Държавна агенция по метрологичен и технически надзор, които контролират бензиностанциите и трябва да кажа, че те и от началото на годината и до края на годината, регулярно извършват тези проверки, те нямат кампаниен характер. Дали са били задоволителни резултатите, всеки може да тълкува за себе си по различен начин. Факт е, че след тези проверки има намаляване на цената на горивото. Според мен, тя е свързана не само с дейността на тези две агенции, а и с щателните проверки на всичките органи на Агенция „Митници“ и на НАП, и на прокуратурата в ДАНС във връзка с проверките в складовете с горива.
Водещ: Какви мерки ще предприеме правителството, предполагам се обсъждат, срещу нелегалния внос на горива?
Божидар Лукарски: Това е въпрос, на който отговори вицепремиерът Дончев, който е и отговарящ в този сегмент. Както той каза, да го цитирам, всякакви екзотични предложения могат да бъдат обсъждани, за да се реши този проблем. Основно, разбира се, свързаното с нелегалния внос на горива, основният отговорник за контрола върху това е Министерство на финансите и в частност Агенция „Митници“.
Водещ: Смятате ли и така ли слагате ръка на сърцето, че проверките бяха обективни? Защото числата показаха друго, че нарушенията са с много малък брой.
Божидар Лукарски: Смятам, че проверките бяха обективни. Оценките за това доколко броят е малък или голям, е обект на субективно мнение. Факт е, че явно актуалният проблем за цената на горивата не е свързан с нарушения по бензиностанциите, въпреки че ние констатирахме доста дупки в законодателството, които отварят възможността за манипулации, които да удрят крайния клиент, което за нас също е основно и е важно. И съответно могат да доведат и до манипулации на цените. Така че в този ред на мисли ползата от този тези проверки разглеждайте не само като цифрово изражение на нарушенията, които бяха установени, но и на тези дупки в законодателството, които ние ще предложим да бъдат запълнени, и които всъщност водеха и водят до възможности за манипулации и удряне в джоба на крайния клиент и съответно качеството и количеството на горивото, което пълним всички ние в резервоарите на автомобилите си.
Водещ: Казахте манипулация на цените. Имате ли прогнози, че може да поевтинее цената на горивото? И как ще коментирате зараждащите се протести, именно по тази тема – за по-високите горива в България? Мисля че има само три страни преди нас с по-скъпи горива.
Божидар Лукарски: Приветствам протестите, защото българинът отдавна трябваше да се заинтересова за цената на горивото. Но това го казвам в лично качество като българин и потребител на гориво. За цените вече ви отговорих и пак казвам, че не Министерство на икономиката би следвало да бъде основният или пък съвсем не единственият адресант на този въпрос. Иначе да, като потребител прогнозирам, че може да паднат и още цените на горивата и това го казах и в няколко интервюта преди.
Водещ: Добре, за цената на електроенергията – очаква се да се повиши. Това ще се отрази ли на коалиционните партньори? Напрежение спрямо бизнеса, очаквате ли?
Божидар Лукарски: Аз съм казвал неведнъж, че съм абсолютно на страната на бизнеса, особено по отношение на тока, който употребява за промишлени нужди. Защото това гони инвеститори, в това число и български. Ние направихме всичко възможно с наредбата, в която заедно участвахме с министър Петкова, така че да има механизъм, който да олекотява тази цена за бизнеса. По отношение на цената, като цяло, трябва да зададете въпроса на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране. Лично за мен, както при горивата, така и в областта на цените на тока, регулаторният механизъм постепенно трябва да отпада. Както казва и моят съветник Владо Каролев – колкото по-малко намеса имаме на държавата в икономиката, толкова по-добре се развива икономиката. Имаме много примери в световен мащаб, за това нещо.
Водещ: С една дума, това може ли да се отрази на правителството, ако наистина електроенергията поскъпне? Помним горчивия опит отпреди три години.
Божидар Лукарски: Горчивият опит отпреди три години, по изследвания на много източници беше само повод и беше свързан с политически опит за смяна на управлението. Надявам се този път да не се получи така. Не мисля че има основания за такова нещо.
Водещ: Министър Лукарски, понеже разговорът е чисто политически, как ще коментирате казусът, който се заражда от последните дни – именно това, че вие в качеството си на министър икономиката искате да смените шефа на „Автоелектроника“ в Пловдив.
Божидар Лукарски: Ще ви отговоря на този въпрос, защото това е една абсолютна спекулация от страна на директора, на която се загатва и се свири на струната на политическата смяна. А всъщност нещата, първо не отговарят на действителността, да не кажа, че са пълна лъжа. Първо, аз не сменям директора, на директора му е изтекъл трудовият договор, който…
Водещ: Става въпрос за инженер Славчо Терзиев.
Божидар Лукарски: Става въпрос за господин Терзиев, на който договорът му е изтекъл юни месец. Моето предложение, той сигурно си мисли, че заслужава правото да бъде пожизнен директор, предложението, което аз съм дал до руската страна, понеже това е смесено българо-руско дружество, е друг човек, експерт, за който той твърди, подчертавам, абсолютно невярно, че той има връзка и, че е член и е партиен кадър на СДС. В това няма капка истина. Лицето, което е предложено от Министерство на икономиката не само, че не е член на СДС, никога не е бил член на нито една от партиите в блока. От друга страна, явно господин Терзиев вярва в безсмъртието и в това, че е заслужил да бъде пожизнен директор на същото. Но ще ви дам само един юридически пример – за мен е абсолютен правен нонсенс, идвайки като министър на икономиката да установя, че има все още дружество, което да не е променило правния си статут от времето преди 10 ноември 1989 година. Значи говорим за дружество, което не е регистрирано толкова години вече на демокрация, неговият директор не е съобразил, меко казано, че трябва да мине или по търговския закон, или по някакъв друг от действащите закони, или по закона за задълженията и договорите, да направи някаква юридическа трансформация на дружеството, което той не е завършил. Оставам настрана този факт, но причината за този смешен плач на господин Терзиев го отдавам на проверките, които в момента извършваме и, които установяват доста сериозни нарушения, които за мен дори биха могли при съответната санкция от страна на съда и прокуратура, да бъдат окачествени като престъпление. Ще ви дам два примера. Единият от примерите е свързан с машините и съоръженията, с които самото дружество извършва своята дейност и работи. Същите са закупени от господин Терзиев, след което са продадени на друго дружество на доста символична цена, в сравнение със закупената. И същите машини и съоръжения господин Терзиев ги взима, след като ги е продал на трето дружество, ги взима под наем от това дружество. Като през цялото време машините и съоръженията стоят на територията на „Автоелектроника“ и не сменят дори местоположението си. Извинявайте, ама, вие ще търпите ли в патримониума в управляваното от вас министерство, ако бяхте на мое място, такъв ръководител? Още повече, че в момента провеждаме проверка, установихме, че „Автоелектроника“ членува в едно гражданско сдружение, от което получава неясно на какво правно основание и неясно на какво икономическо и финансово основание, дивидент. Изискали сме документи от господин Терзиев, който все още поради забавяне от руска страна не е сменен, въпреки че му е изтекъл договорът. И той тези документи се бави, да не кажа, по-силна дума да ги даде. В резултат, на което излиза с тези писания и тези отворени писма до лидерите на РБ. Разбирам го, че по всякакъв начин се опитва да остане завинаги, но не само, че това няма да му се случи, а ще бъде даден и на органите на АДФИ и прокуратурата.
Водещ: Класическа схема, очакваме отговорите от АДФИ и прокуратурата, но вие готов ли сте да се срещнете с работниците, които изцяло застават зад своя директор инж. Славчо Терзиев?
Божидар Лукарски: Аз, разбира се, винаги съм готов да се срещна с тези работници и да ги изслушам. Срещахме се и с представители на Руското посолство още юни месец. Той беше ходил там да прави совалки, да бъде подкрепен. След като изнесохме данните, казани тук пред вас, пред руската страна, имаше едно доста голямо озадачаване и отговор „Охо, такива ли били нещата? На нас са ни представени по друг начин“. Така че нещата на г-н Терзиев тепърва ще бъдат разследвани. А иначе аз съм готов да се срещна винаги с работниците на което и да е дружество, което е в патримониума на Министерството на икономиката.
Водещ: Да успокоим – ще има ли съкращения и преструктуриране в /…/?
Божидар Лукарски: Не, в никакъв случай не говорим за съкращения и преструктуриране. Говорим за хора, които вие нарекохте самозабравили се – всъщност не ги нарекохте така, нарекохте ги „вековни феодали“. Явно хората мислят, че нещо им се полага, независимо от това каква работа вършат. В някой момент обаче има ръководител, който ръководи съответното ведомство и е абсолютно в неговите правомощия да прецени доколко се справя съответният ръководител и дали следва да му се направи нов вечен договор, както явно се надява съответният господин в конкретния казус. Или в казуса с местните избори – за съответния кмет това решава суверенът избирател.
Водещ: Г-н Лукарски, признавам си, Северозападна България ми е тема…
Божидар Лукарски: Не само на вас.
Водещ: Да, знам, че и на вас ви е тема. Имахте едно събиране с депутати в региона през тази година. Въобще, ще се намерят ли сериозни инвеститори, които да са изкушени от ниските данъчни ставки и да дойдат в Северозападна България?
Божидар Лукарски: Такива инвеститори пристигат непрекъснато в Северозападна България, но както си говорихме и на тези срещи, ние трябва да сме подготвени да ги посрещнем. Като казвам ние трябва да сме подготвени да ги посрещнем, освен благоприятната данъчна среда, това, което направихме по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, със засилен натиск по отношение на Северозападния регион, това, което правим по отношение на /…/, трябва да кажем, че нямаме подготвени кадри, особено за Северозападния регион, по отношение изискванията на чуждестранните инвеститори. Липсва ни това, което имахме навремето, преди като професионално обучение и като подготвяне на кадри, и то подчертавам – кадри в областта на средното образование, не такива от висшето образование, защото всички чуждестранни инвеститори признават, че нашите технически и особено компютърни кадри са много добре подготвени на ниво висше образование, но на ниво средно образование липсва подготвеният технически така наречен среден управленски потенциал. Това особено крещящо се усеща в Северозападния регион и се надявам с въвеждането на дуалната система на образование към края на тази година да имаме повече кадри, защото не трябва да чакаме само инвеститорите да дойдат сами и да ни оправят и да живеем по-добре, а трябва да сме готови, подготвени, обучени да ги посрещнем.
Водещ: След тази среща в медиите се появиха доста спекулации, че германски автомобилни концерни ще идват в Северозападна България да произвеждат определени части за тунинг на автомобили и т.н. Това доколко е сериозно към този момент?
Божидар Лукарски: Е сериозно и към този момент. Разговорите продължават и в момента.
Водещ: Да, въпросът за същата германска марка, която спонсорира ските примерно на Банско – за нея ли става въпрос?
Божидар Лукарски: Не, няма да кажа за коя става, по изрично настояване от страна на инвеститорите. И това не е само в този конкретен случай. Когато се водят преговори, от чисто конкурентна гледна точка потенциалните инвеститори държат техните имена да останат в тайна, докато не приключат преговорите, и много рядко се обявяват предварително. Но в конкретния случай става дума за сериозен концерн, който има интерес към инвестиция в индустриалната зона на Видин.
Водещ: Добре, да преминем малко към по-лежерни въпроси. Чувате ли се с премиера Бойко Борисов, както го прави Радан Кънев? Говорите ли си за футбол, въобще за всичко това, което се случва в държавата?
Божидар Лукарски: С премиера Борисов се чувам, но много по-често се виждам. Аз предпочитам личните разговори лице в лице. Комуникации през интернет и „Фейсбук“ не са моята сила. Говорим и не мисля, че това е най-добрият начин за комуникация между хората. Иначе си говорим на различни теми, главно теми, свързани…
Водещ: Футболът присъства ли?
Божидар Лукарски: Футболът основно присъства. Ние с г-н Борисов имаме разминаване по отношение отборите, които поддържаме.
Водещ: „Локо“ (София) знам, че ви е любим отбор.
Божидар Лукарски: Да, той поддържа друг софийски грант, доколкото „Локо“ (София) в момента може да се нарече грант.
Водещ: В „А“ окръжна група със сигурност е грант.
Божидар Лукарски: Грант е, да, но все пак трябва да се тръгне отнякъде. Всички заставаме зад новото начало и аз, като привърженик, не като министър в частност. Той поддържа „Реал“ (Мадрид), аз поддържам „Атлетико“ (Мадрид), той поддържа „Челси“, аз поддържам „Манчестър Юнайтед“. Така че имаме разминаване по въпросите за футбола. Радвам се, че по въпросите за управлението имаме изключително малко различия.
Водещ: „Локо“ (София) ще успее ли да си плати дълговете към държавата, мислите ли?
Божидар Лукарски: Аз говоря за „Локомотив“ 1929 г., новосъздаденото дружество – то спечели нашето доверие, доверието на привържениците. Ние поддържаме него и сегашния президент. Това какво се случва със забатачените дългове на предишния „Локомотив“ доведе дотам в следствие на изключително нехаен и лош мениджмънт не е нещо, което вълнува всъщност привържениците на „Локомотив“ (София).
Водещ: Добре, достатъчно голям фен ли сте – да речем като министър Москов, да се появите на пресконференция с фланелка на любимия си отбор? Той се появи с фланелка на /…/
Божидар Лукарски: Аз не мисля, че тази помпозност, появяването с атрибути на даден отбор показва колко голям фен си. Феновете и на „Манчестър Юнайтед“, и на „Локомотив“ (София) ме познават добре и могат да дадат своята оценка. Аз за това какъв фен съм няма да давам оценка, особено в едно доста сериозно интервю, каквото в момента давам. За мен си има място, където да носиш фланелката на отбора, който поддържаш, и място, където да си облечен /…/, когато даваш пресконференция.
Водещ: Един въпрос към вас, който наистина подхранва и захранва доста пресата, най-вече жълтата - ще ви го формулирам така, че да ме разберете ясно. Вие като станахте министър вашата приятелка Ива Йорданова се наложи да напусне заемания от нея пост и длъжност. Сега къде работи и верни ли са слуховете, че има нещо общо с компанията „Лукойл“?
Божидар Лукарски: Слуховете, че има нещо общо с компанията „Лукойл“ са абсолютна клевета и не отговарят на истината. Много бих искал да видя името на лицето, което разпространява тези слухове, и да предложа на моята приятелка съответно да го съди, защото това не отговаря на действителността. Мисля, че при една щателна проверка може много бързо да бъде и в НОИ, и в Инспекцията по труда много лесно може да бъде установено.
Водещ: Кой ги инспирира тези неща в публичното пространство, кой ви атакува, министър Лукарски?
Божидар Лукарски: Не мога да кажа. Винаги всеки министър има зложелатели.
Водещ: Имате ли врагове на този етап?
Божидар Лукарски: Е, щеше да е много странно и нямаше да бъде оценка за работата ми като министър, ако нямах врагове. Всеки човек, който върши стабилна работа и стабилна дейност, е нормално да създава напрежение сред хора, които в никакъв случай не могат да бъдат окачествени като негови приятели, но това е нормалната работа и аз я приемам като злободневие.
Водещ: Добре, аз сериозно ви благодаря за това интервю.
Божидар Лукарски: Благодаря и аз.

 
 
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg