Министър Лукарски: Ръст на БВП и на чуждите инвестици и спад на безработицата бележат 2015-та година
 

Репортер: „Довършване на започнатите реформи и създаване на икономическа стабилност са двете ключови условия, които трябва да осъществим през 2016г.”, обяви в специално интервю за Телевизия Европа министърът на икономиката, Божидар Лукарски.

Божидар Лукарски: Няма нужда от някакви фрапантни и драстични намеси в областта на икономиката. Реформите, които сме започнали е важно да довършим, не само, разбира се, говоря основно за правосъдната реформа, но стабилността е ключова дума за икономиката, това го казват всички инвеститори. Разбира се, не на последно място, ще очакваме от либерализацията на пазара за тока, ще очаквам това да се отрази по-благоприятно не само на големите предприятия, за които знаете, че нотификацията на наредбата, която осигурява олекотяване на режима за тях, ще допринесе за по-ниската цена на промишленият ток. Но и за малките и средни предприятия, да се възползват от тази възможност на борсата и да имаме, естествено, една среда, която да бъде по-конкурентноспособна на фона на ЕС.

Репортер: Божидар Лукарски отчете една успешна 2015 и с оптимизъм поглежда към новата година. Оптимизмът му е подплатен с числа.

Божидар Лукарски: За третото тримесечие на тази година имаме растеж на БВП от 2,7%., доста повече от това, което заложено. Това, което беше като прогноза на ЕС, която е между 1 и 1,6%, надскочихме го и съм, така, горд, че като част от това правителство, успяхме да постигнем този растеж. Друг въпрос е, доколко той се усеща като краен ефект върху джоба и портфейла на обикновеният българин, но съм сигурен, че през 2016 това ще се усети. Както, имам и аз информация от бизнесът, че се усеща. Усеща се и това, че имаме ръст на инвестициите,1,371 млрд. към последният отчетен период – третото тримесечие на т.г., което е с 37-38% повече от инвестициите за 2014г. Имаме 5% ръст на износът на промишлено производство, намаление на безработицата и, всъщност, числата като цяло ни дават повод за оптимизъм. Така, че аз, ако трябва да обобщя – годината беше добра.

Репортер: Лукарски призова партньорите си от ДСБ да не създават усещане за политическа нестабилност и да останат в рамките на блока, защото обратното ще е лош знак.

Божидар Лукарски: Развяването на това знаме за разцепление, за клатене, за нестабилност, дава лош знак, което действително може да доведе до тези мрачни прогнози. Моят апел е да не се правят такива неща, неслучайно и СДС първо излезе с позиция за продължаване на реформите, и продължаване, и установяване на стабилност за управлението, като ясен знак за нашето положение, политическо в региона.

Репортер: Предстоят нови, съвместни проверки между Министерството на икономиката и прокуратурата за качеството на горивата по бензиностанциите, обяви още Лукарски, което според него ще понижи още цените на бензина и дизела.

 
 
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg