Божидар Лукарски: Аз съм за целостта на групата и единството на Реформаторския блок
 

Водещ: Първият ми гост е министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски. Започвам с последната новина, която – из медиите плъзна слух, включително от български медии, мисля вестник „Стандарт“, след което от ТАСС, агенцията на Русия, че ще се възстановява „Южен поток“, после имаше някакво опровержение. Но кажете вие последно като министър на икономиката, ще има ли рестарт на „Южен поток“?

Божидар Лукарски: Този въпрос, все пак, първо, би следвало да бъде зададен на госпожа Теменужка Петкова, но това което аз знам като член на правителството е, че няма нищо постъпило официално от руска страна по въпроси, свързани с „Южен поток“. Но нека бъда конкретен, понеже вие казвате „ще има ли рестарт?“, реално той е замразен и не е бил прекратяван. Също нищо официално нямаше от руска страна и по отношение писанията, публикацията, включително изявления от най-високо ниво от руска страна, че се прекратява „Южен поток“. Така че „Южен поток“ реално стои.

Водещ: И всеки момент може да бъде рестартиран?

Божидар Лукарски: Да, но няма нищо конкретно постъпило официално от руснаците, доколкото на мен ми е известно.

Водещ: Да, защото много образно е показано как премиерът Борисов потривал ръце, бил щастлив от това.

Божидар Лукарски: Вашите колеги трябва да пишат нещо. Вие самата казахте слух, може би това е най-точното определение на този етап.

Водещ: Добре. На този етап няма нищо. Въпросът е дали би бил полезен този проект „Южен поток“, ако се реализира или предпочитаме варианта, за който сега говори премиерът Борисов и Теменужка Петкова за един хъб, който да бъде на наша територия?

Божидар Лукарски: Нашият вариант, който ние предлагаме, в интерес на истината, това което аз четох като публикация е, че всъщност руснаците са се съгласили да бъде приет нашият вариант с хъб. Пак да кажа слух, но нашият вариант е по-добрият вариант, разбира се, тъй като сме го обсъждали на правителствено ниво. Но нека да подчертаем наистина, че това са неща, които ще се развият в бъдеще и свързани с ресор, който е под ръководството на друг колега.

Водещ: Това е безспорно. Но пък вие сте министър на икономиката и ще ви върна към една друга криза, която можеше да доведе и до икономически проблеми. Това е газовата криза, която се случи навръх Нова година, ако си спомняте? И там не ставаше дума само за битовите абонати и много семейства, които щяха да останат без отопление, но знам че и много фирми работят с /…/.

Божидар Лукарски: Да, но специално в конкретния казус се касаеше повече за битови абонати. Така или иначе аз имах възможността да си говоря с шефа на БЕХ господин Коен тук последните няколко дни, съвсем обсъждахме други неща. И той каза, че през цялото време и БЕХ, и „Булгаргаз“ са били готови да решат казуса, стига да са били своевременно информирани. Не ми се иска повече да навлизам в детайли по този казус, понеже, първо, не са ми известни всичките такива. Второ, наистина това е нещо, което мисля че остана в миналото.

Водещ: И все пак, коя теория, версия ви се стори по-достоверна около тази газова криза, като изключим чисто икономическия и бизнес проблем, се появиха две версии – че това е заговор срещу кабинета, а от другата страна – че това е опит да бъде откраднат бизнес и фирма?

Божидар Лукарски: Не бих искал да обсъждам хипотези и спекулации, госпожо Ризова, особено когато не съм запознат с детайлите, казвам ви го честно.

Водещ: Добре, сега обаче хората, с които вие общувате – това е КРИБ, тази организация на работодателите излязоха с една много остра декларация, заради убийството на собственика на „Агресия“ Александър Антов. Те казват, че ще поискат оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, ако не бъде открит убиецът. Даже ще цитирам съвсем мъничко от тази декларация. От КРИБ казват: „Защо бюджетът прахосва над 1 милиард лева за тези институции, когато всеки един от нас може да бъде разстрелян като куче, защото просто не се харесва на някого, или този някой иска да му вземе парите, или направо целия бизнес. Да убие, да ограби, да линчува и то с ясното съзнание, че ще остане безнаказан“? Бизнесът е уплашен, вие сте министър на икономиката.

Божидар Лукарски: Нормална е такава емоционална реакция при такъв доста стряскащ случай, разбира се, но аз съм против прибързаното искане на оставки. Четох много внимателно декларацията на КРИБ, понеже изключително уважавам хората, които са в тази и не само в тази работодателска организация, работя много добре с тях. Това нещо не е свързано пряко с моята дейност, но искане веднага на разкриване на престъплението е малко, как да кажа, неприложимо. Нека да оставим следствените органи на спокойствие да си свършат работата. Аз съм сигурен, че се работи много сериозно и искрено се надявам и вярвам, че извършителят на това грозно деяние ще бъде открит.

Водещ: Аз ви разбирам, че говорите така като икономически министър, но вие сте и лидер на СДС, вие сте политик. Даже днес Меглена Кунева каза, че вашата партия е конструкцията, основата на Реформаторския блок. Най-старата партия, нали така. С толкова много комплименти излязоха от ДБГ. Казвам го обаче заради следващия ми въпрос. Не смятате ли, че се създава напрежение в обществото, защото имаше и един предишен случай – пак така, казват ликвидаторът на ВИС, т.е. някои се страхуват, че се връщат „мутренските“ времена. И вие като лидер на СДС и като политик нямате ли опасения, че се създава психоза в обществото?

Божидар Лукарски: Създава се психоза, но и действително случаите са фрапантни. Надявам се да бъдат два отделни казуса, които да не се повторят, за да можем да говорим и да не спекулираме с такъв термин и да говорим за връщане на „мутренските“ времена.

Водещ: Като член на кабинета ще настоявате ли за някаква по-ефективна работа около това, защото наистина е стряскащо. За да излезе и КРИБ с тази декларация, за да говорят тези хора, значи има някакъв страх, който витае в обществото. И според мен чисто политически, не просто икономически, трябва да има нещо, което да успокои обществото. Поне така си мисля аз.

Божидар Лукарски: Сериозната работа на полицията и ефективността на разкриваемостта особено на тези два знакови случая ще бъде най-добрият отговор, както от страна на експертите, които са в МВР, така и от страна на правителството. И се надявам това да се случи максимално бързо и ефективно. Пак казвам, в случая терминът ефективност е много по-важен, отколкото терминът бързина.

Водещ: Вие познавате ли собственикът на „Агресия“?

Божидар Лукарски: Не, нямам честта да го познавам, но съм чувал само хубави за този човек.

Водещ: Само хубави думи, да. Това е сериозен бизнес, доколкото знам, и светъл, и всичко. Ако тези неща, дано не се повтарят, просто защото наистина ще се създаде атмосфера на страх.

Божидар Лукарски: Неприятно е, когато се случва, особено след празници, в началото на годината, когато хората са с едни по-оптимистични очаквания и се случват такива неща, нормално е да се създаде такова напрежение при такива казуси.

Водещ: Така и така започнах с въпроси, които са смесени между политика и икономика, малко да продължим с политиката. Наистина днес страхотни комплименти ви направиха от партията на Меглена Кунева. Вие наистина ли ще посочите името на кандидат-президента на Реформаторския блок, защото сте най-старата партия, казва тя, конструктцията-носител?

Божидар Лукарски: Не сме го обсъждали. Не сме го обсъждали и вътре в СДС. Ще ви кажа съвсем честно. Принципно, нормално е, след като от трима десни президенти в историята на тази държава, двама всъщност са от СДС, нормално е СДС да има такъв ореол, особено по отношение на президентската институция. Но нещата в момента са малко по-различни. Това, което аз бих искал отново да посоча, понеже мисля че тук първо във вашето предаване го казах – ние имаме една идея, която пак е почерпена от нашата история, от историята на нашата партия, а именно да предложим на колегите с вътрешни избори да се определи най-заслужилият кандидат. Нека първо да видим кои са кандидатите. Казвам ви съвсем честно на този етап в СДС не сме обсъждали кандидатури.

Водещ: Вътрешни избори в рамките на Реформаторския блок ли имате предвид?

Божидар Лукарски: Да.

Водещ: Има един кандидат-президент, който обаче е на ръба между Реформаторския блок и това да ви бъде опозиция. Става въпрос за Радан Кънев, който няколко пъти посочи, че би могъл да бъде и да се кандидатира за президент. Бихте ли допуснали Радан Кънев в едни вътрешни избори в рамките на Реформаторския блок?

Божидар Лукарски: На Радан Кънев не съм аз съдникът затова дали той прави грешка или не, но вие сама казахте – на ръба. Първо, той преди всичко трябва да се самоопредели къде е - дали ще е в опозиция, дали ще взема позиции.

Водещ: Той каза, че е в опозиция.

Божидар Лукарски: Да, но все още е съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок. Голяма част от колегите от ДСБ, значителната част все още са на позициите, които заемат, властовите. И по този начин опозицията малко не я разбирам. От една страна, ако прецени, че е направил грешка е редно да го признае и наистина да работим заедно. От друга страна говори за нов десен проект. Аз не мога да разбера…

Водещ: Говори, той го каза тук в това студио преди Нова година.

Божидар Лукарски: …да, да, аз не мога да разбера как може да говори за нов проект, а в същото време не си напуснал стария. Така че има неща, които да се случват, но преди всичко трябва да се самоопределиш. Това е моето мнение.

Водещ: Вие чували ли сте се с него след тази негова реакция?

Божидар Лукарски: Ние се виждахме в парламента, говорим си съвсем приятелски. Аз продължавам да подчертавам, че Радан в личен план е мой приятел. Всеки си взима решенията сам аз себе си. И аз не съм му съдник. Дали е направил грешка или не, въпросът е, че наистина трябва това двойствено положение, честно казано и нас в РБ ни изненадва и ние не знаем, точно от други ден реално ще започне парламентарната година и в парламентарната група, съвсем честно ви казвам, в РБ ние все още не знаем кой се е определил като опозиционер и в същото време дали пък претендира за някакви позиции. Защото има и такива заявки. Така че времето ще покаже, но наистина позицията, мъжката позиция на всеки един от нас би следвало да се самоопредели той дали трябва да заема позицията, която заема или наистина ще бъде опозиционер. Защото хем се заемат някакви властови ресурси, хем в същото време да критикуваш тези, които излъчват властта, някак си е меко казано двойствено и нелогично.

Водещ: Кой трябва да напусне властта, защото доколкото разбрах, той Кънев трябва да напусне съпредседателското място. Гроздан Караджов напусна комисията, Атанас Атанасов напусна комисията. Кой още трябва?

Божидар Лукарски: Хайде да не ги изброяваме. Има зам.-министри от ДСБ, например в МВР, има областни управители,шефове на агенции, представляващи дружества държавни. Така че не искам да се меся в отношенията на колегите и решенията, които ще вземат в края на януари, никога не съм бил привърженик на това, но все пак трябва да самоопределиш себе си къде точно си - дали си опозиционер или държиш на позициите, които заемаш.

Водещ: Хората, които се определят като опозиция в парламентарната група трябва ли, според вас, да я напуснат или вие сте склонни да подкрепите целостта на групата,макар и да сте на различни мнения? Как ще посъветвате вашите депутати?

Божидар Лукарски: Аз съм за целостта на групата, но чисто технически видях и реакциите в последния ден от парламентарната година на госпожа Цачева, чисто технически трябва да се разбере кой говори от името на групата на Реформаторския блок. Защото не може да има едно различно говорене от една страна. И от друга страна има едно парламентарно време, което е определено за РБ и как се взимат решенията кой от така обявилите се опозиционери и кой от хората, които са в управляващото мнозинство изказват всъщност идеите на РБ. Така че редно би било наистина колегите да се самоопределят и наистина мястото на опозицията е на друго място.

Водещ: И трябва да напусне групата, което е логично, според вас?

Божидар Лукарски: По-логично би било това, да. Въпреки че аз апелирам и мисля че всеки трябва да направи избора сам за себе си, наистина. И сме за единството в РБ, понеже и колегите го декларираха. И колегите, които също се обявиха за опозиционери твърдо са „за“ единството на Реформаторския блок.

Водещ: Аз разбрах, че има и една такава друга гледна точка, която изказаха наистина от ДБГ, че с минаването на част от реформаторите в опозиция, на практика ви изобличавали вас и тези, които оставате във властта, като властолюбци, влюбени в ГЕРБ. Страхувате ли се, че при едно такова рязко разграничение вие ще останете властолюбците, които обичат ГЕРБ, а те опозиционерите, които се борят за принципи.

Божидар Лукарски: Тук изобщо не става дума за любов към ГЕРБ или властта. Тук става въпрос за реформи, които могат да се проведат само и единствено – това, което сме обещали, това може да стане не като опозиция, а като участие в управляващото мнозинство. Управляващото мнозинство не е само ГЕРБ. Зад управляващото мнозинство има и други субекти, които подкрепят управляващите и съставляват управляващото мнозинство. Нека да не го забравяме. Това е на първо място. И на второ място, става дума за стабилността на държавата. Понеже всичко това, което е свързано с моя ресор, е свързано с една икономическа стабилност, която обаче е предшествана от политическа такава, това е нещото, което е отговорност и към избирателите, отговорност и към икономическото състояние на България. Защото няма да се лъжем, че всъщност основният прираст, който имаме и в инвестиции, и в икономически растеж за последната една година, се дължи именно на това, че България излъчва, както го казват и много западни посланици, и търговски, икономически партньори, се дължи на тази стабилност, която България излъчва на фона на това, което се случва в региона.

Водещ: Ще мина към икономическите теми и за този растеж от 4,5%, който иска премиерът Борисов. Но преди това, всички усилено коментират и потвърждават, че ще имате ново споразумение вие, реформаторите, и ГЕРБ помежду си. И казват, че в това споразумение едно от нещата, които се върти, вие искате изтребител да се купи. И другият… Нали трябва да участвате като лидер на СДС в това споразумение?

Божидар Лукарски: Така е.

Водещ: Вярно ли, че искате някакъв изтребител и той е част от споразумението?

Божидар Лукарски: Изобщо… това са някакви жълтини. Не е ставало дума за нов изтребител, който да бъде препъни камък на споразумението. В интерес на истината преговорите са в начална фаза. Ние утре ще имаме изпълнителен съвет на Реформаторския блок, на който ще обсъждаме както евентуално кои ще водят преговорите с ГЕРБ по анекса към споразумението, така и по клаузите на съответното. И оставете ни да поработим. Не мисля изобщо, че това за изтребителя е някакъв основен мотив в отношенията вътре в управляващото мнозинство по никакъв начин. Аз даже за първи път го чувам, явно съм го изпуснал.

Водещ: Сериозно? То е хит. /…/ във Фейсбук, че вие искате, така да кажем, изтребителчето ви е най-важната част от споразумението.

Божидар Лукарски: Много неща се пишат във Фейсбук, ама…

Водещ: Не само, и в медиите. Но това е станало хит.

Божидар Лукарски: Вие казвате, че е хит. Сигурно е хит, ама от някакъв жанр, дето е по-чалгава работа.

Водещ: Между другото, премиерът каза в отговор на въпрос дали ще има смяна на министри и по-специално за образователния министър, че вие трябва да си го оцените. Знам, че ще си оценявате министрите. Ще искате ли оставката на някого от вас, включително и на проф. Танев?

Божидар Лукарски: Не, нямаме такива планове. Нека проф. Танев, да кажем съвсем точно, че той самият невинаги се асоциира с Реформаторския блок и това, което каза, е, че единственият, който може да му поиска оставката, е този, който всъщност е суверенът в Министерски съвет – а именно премиерът.

Водещ: Ама той пък каза, че от вас зависи.

Божидар Лукарски: Не сме го обсъждали. Не сме обсъждали проф. Танев. Не мисля, че точно в момента оставката му е на дневен ред.

Водещ: Добре. Сега кажете за прословутия растеж, който иска Борисов, от 4,5. Ама това не е ли също хит и невъзможна мечта?

Божидар Лукарски: Това е… Нека първо да кажем, че 2015-та беше доста добра година, която в пъти надхвърли най-оптимистичните прогнози, не само наши като правителство, но и на всички икономически анализатори, било то български, било европейски. Очакванията за 2016-та са също много добри, но те зависят от много фактори, голяма част от които за съжаление са външнополитически – кризата в Украйна, която продължава и свързаният с нея проблем със санкциите за Русия; това, което се случва в Близкия Изток – войната в Сирия, обтегнатите отношения между основни наши икономически партньори, каквито са Турция и Русия; и нещата, които се случват в Европа, особено напоследък в Германия, която е основен инвеститор, на който аз като министър разчитам, свързани с бежанците и трусовете, които неминуемо ще има върху икономическото състояние на Германия, са нещо, което не бива да забравяме и да гледаме по-реалистично. Че естествено искаме по-висок растеж. Дали ще го постигнем, за съжаление, зависи от нещата, които се случват исторически през тази една година във външнополитически план. Падът на икономиката на Китай също да не забравяме, основен наш партньор.

Водещ: Тоест вие по-скоро сте песимист за чак такъв растеж?

Божидар Лукарски: Аз винаги гледам да съм песимист, за да мога после да се зарадвам на по-добрите резултати, които съм постигнал.

Водещ: Въпросът е дали ние правим всичко възможно, защото тук ми гостува Божидар Данев, председателя на Стопанската камара.

Божидар Лукарски: Познавам го много добре господин Данев.

Водещ: Той каза, че България не е стабилна страна за бизнес и проблем са неуспелите реформи в енергетика, съдебна реформа, пенсионна, в образованието и страната ни се превръща в изолиран район на Европа, в който няма чужди инвестиции. Цитирам го. Дали ние не сме част от проблема за липсата на достатъчен растеж?

Божидар Лукарски: Има, разбира се. Ние, ако сме си свършили работата, пляскаме с ръце и се прегръщаме, и си мислим, че всичко е цветя и рози. Не би следвало да разсъждаваме по този начин, най-малкото политически и управленчески. Естествено, че част от нещата, които казва господин Данев, са верни – че ние имаме още доста какво да свършим, особено в съдебната реформа, която е съвсем в началото си. Аз непрекъснато апелирам и към Министерство на образованието, че за мен като икономически министър и за инвеститорите, особено чуждестранните, е изключително важно да имаме добре подготвени професионални кадри, което основно може да осигури дуалната система на обучение – нещо, което се бави. Имаме да въвеждаме синята карта. Изобщо имаме доста реформи, които трябва да направим. За това съм съгласен с господин Данев, да. Но не съм съгласен, че България е изолиран остров, който остава далеч от инвестиционния поток. Изобщо не е така. Първо, имаме една трета повече инвестиции от 2014 година и то в доста сериозно число са повече инвестициите – 1,37 милиарда евро, от една страна. От друга страна, както вече казах, България напротив, се очерта като остров на стабилност. Има приток на инвестиции много повече, отколкото би се очаквало, отколкото други държави в региона. Така че наполовина съм съгласен, наполовина – не. Чашата винаги е наполовина празна или пълна.

Водещ: Така. И на финала, вие като реформатор, като представител на Реформаторския блок, коя е реформата, с която смятате, че ще останете в историята като икономически министър? Коя е вашата реформа?

Божидар Лукарски: Ключовата фраза за мен е прираст и стабилност. Това, което успяхме да постигнем, заедно с колегите от министерството и разбира се, всички колеги от Министерския съвет за миналата година, ми дава повод за гордост.

Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор.

 
 
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg