Активизиране на двустранните търговски отношения обсъдиха министър Везиева и египетският министър на публичния бизнес сектор
 
02 декември 2021

Кооперирани производства за износ към трети държави, както и отварянето на египетския пазар за български стоки обсъдиха министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на публичния бизнес сектор в Египет г-н Хишам Тауфик в Кайро.

Министър Везиева изтъкна, че България може да предложи експертиза в сферата на фармацията, хранително-вкусовата промишленост, биоземеделието и производството на електрически автобуси и микробуси. Тя заяви, че български компании имат интерес от експорт на медикаменти, машини за хранително-вкусовата промишленост и технологии за електроиндустрията.

Двамата обсъдиха и сътрудничеството в сектора на земеделието, свързано с нови технологии за биопроизводство. Българският икономически министър посочи, че има много добри възможности за взаимодействие в сферата на преработващата промишленост, машиностроенето и производството на храни. Тя допълни, че в България има изключителни специалисти в IT индустрията, като можем да предложим технологични и софтуерни решения.

Везиева и Тауфик се обединиха около това, че има огромен потенциал за развитие на търговските отношения, не само за възстановяване на нивата на стокообмена преди пандемията, но и да бъдат надминати в следващите няколко години.

По време на срещата стана ясно още, че България има възможности за износ към египетския пазар на месо и земеделски продукти.

В министерство на публичния бизнес сектор в Кайро пред министър Везиева бяха представени и възможностите, от които българските експортно ориентирани компании могат да се възползват в икономическа зона "Суецки канал". Това стана по време на среща с г-н Уакид Гамал Ал Дин, главен изпълнителен директор на икономическата зона. "За нас е важно да създадем трайни търговски отношения с тази зона", посочи Везиева. По думите й създаването на нови места за търговия и инвестиции е особено важно в тази пандемична икономическа обстановка.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Тел.: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg