България и Македония ще работят за активизиране на икономическото сътрудничество
 
19 юни 2015

Активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Македония договориха на среща днес министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на икономиката на Македония Беким Незири, който е в София за участие в Икономическия форум за Югоизточна Европа. Министър Незири изрази надежда, че политическата криза в Македония бързо ще отмине, тъй като тя дава негативно отражение върху икономиката и планираните инвестиции в страната. В същото време той отчете, че търговският обмен между двете страни е на традиционно добро ниво, но е далеч от потенциала си. “България е на 6-то място сред търговските партньори на Македония, но смятаме, че може много повече да се направи и България може да заеме второ място”, каза министър Незири.

“Ние на Балканите често гледаме надалеч, а не виждаме съседите си”, отбеляза министър Лукарски. Той също изрази мнение, че търговските отношения с югозападната ни съседка имат по-добри възможности за развитие. Министър Лукарски запозна колегата си с икономическата среда в България, като посочи, че благодарение на постигнатата политическа стабилност има съживяване на икономиката. През първото тримесечие на годината има по-голям икономически растеж от очакваното и той достига 2 на сто. Близо 3.5 пъти нарастват чуждестранните инвестиции в страната ни за първото тримесечие, ръстът на износа за четиримесечието е над  12 на сто. Същевременно отбелязваме намаление на безработицата с 3 на сто.

Двамата министри се ангажираха да работят за провеждане до края на годината на заседание на смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. Комисията  не е заседавала от формирането си през 2012 г. По време на сесията бе договорено да бъде проведен българо-македонски бизнес форум.

Министър Незири отбеляза, че добре работи създадената македоно-българска стопанска камара, но основно дейността й е концентрирана в сътрудничество в областта на туризма. За подобряване на връзките в други сфери, според него голям принос би имало провеждане на съвместен бизнес форум. Той подчерта, че Македония има 13 свободни зони, които предлагат конкурентни условия за инвестиции на тези в държавите от ЕС. Министър Незири покани министър Лукарски на официално посещение в Скопие.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Свързани документи
 
 
Пишете ни
Ресор Икономика: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката