България подписа Харта с Европейската космическа агенция,Споразумението за европейска кооперираща държава влиза в сила
 
04 февруари 2016

Страната ни и Европейската космическа агенция (ЕКА) подписаха Харта по Плана за европейските коопериращи държави. С това България пристъпва към влизане в сила на сключеното с Агенцията Споразумение за европейска кооперираща държава. Споразумението беше подписано между правителството на Република България и ЕКА на 8 април 2015 г., с което се дава възможност за участие на български фирми в редица проекти на Агенцията.

Официалната церемония по подписването на Хартата се проведе в централното управление на ЕКА. Подписа си от българска страна положи националният представител на България пред Агенцията и началник кабинет на министъра на икономиката г-н Филип Кирев, а от страна на ЕКА – нейният генерален директор Йохан-Дитрих Вьорнер.

Включването на български фирми в проектите на ЕКА създава потенциал за повишаване на тяхната конкурентоспособност, установяване на устойчиви взаимоотношения между фирми, университети и изследователски организации от българска страна с утвърдени европейски фирми, научни и академични организации в областта на аерокосмонавтиката и развитие на национална космическа инфраструктура. Секторите, в които може да се реализира подобно сътрудничество включват мехатроника, ИКТ, микроелектроника, наблюдение на земята, сателитни комуникации и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg