Български проекти за първи път на полуфинал на престижен конкурс за научни иновации, финансиран от американския Държавен департамент
 
25 април 2016

За пръв път тази година български проекти имат възможност да кандидатстват за участие в спонсорирания от американския Държавен департамент конкурс за научни иновации Tech-I в рамките на инициативата GIST (Global Innovation through Science and Technology).

За популяризиране на тази възможност Службата по търговски и икономически въпроси СТИВ - Вашингтон към Министерство на икономиката проведе информационна кампания, в резултат на която бяха подадени проекти от български научни институции, сдружения за иновации, клубове, университети, инкубатори и фирми. Три от тях, на вносителите Магдалена Стефанова, Мартин Куванджиев и Илия Ламбов са класирани на полуфиналите на конкурса.

Определянето на финалистите се осъществява чрез публично международно онлайн гласуване, като желаещите да подкрепят българските проекти могат да го направят на http://www.gistnetwork.org/tech-i/vote. Списъкът на полуфиналистите може да се намери на http://www.gistnetwork.org/tech-i/semifinalists.

Периодът за набиране на гласове е от 1 април до 1 май 2016 г.

Конкурсът на американския Държавен департамент и Американската асоциация за популяризация на науката (American Association for the Advancement of Science (AAAS)), до която за пръв път достъп има и България, осигурява на финалистите в него платено посещение в Силициевата долина, участие в Световния предприемачески форум, сийд финансиране, безплатни ментори, набиране на инвестиционен капитал, достъп до американския пазар на разработваните технологии, комерсиализация и патентоване и др.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката