Китайски компании търсят възможности за съвместни производства у нас
 
20 юли 2016

„България има потенциал да се превърне в платформа за китайския бизнес към ЕС. Страната ни се очертава като предпочитана инвестиционна и бизнес дестинация, а това носи много възможности за китайските компании.“ Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с делегация на високо ниво, включваща над 30 представители на правителството и бизнеса от Китай. Европейската визита на делегацията е организирана от китайския Съвет за насърчаване на сътрудничеството „Юг-Юг“ и освен България, включва още Полша и Румъния. Основната цел е проучване на възможностите за международно сътрудничество в областта на производствения капацитет. Делегацията включва представители на 15 структури, 13 крупни компании и 2 финансови организации. На срещата присъства и заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

„Насоките на китайското правителство са за прехвърлянето на част от висококачествените и екологични производствени мощности от Китай към развиващите се страни“, посочи председателят на Съвета за насърчаване на сътрудничеството „Юг-Юг“ Лю Синхуа, който е и заместник-председател на Комитета за външни отношения на Политическия консултативен съвет на китайския народ. По негови думи въпреки, че усилията им са насочени към развиващите се страни, България като развита държава и член на ЕС предоставя много възможности за китайските компании. Конкретни проекти за съвместно производство между китайски компании и потенциални български партньори ще бъдат обсъдени на Българо-китайски форум за международно сътрудничество, който ще се проведе в „София Тех Парк“ в рамките на посещението на делегацията. От българска страна участие ще вземат над 90 компании. Секторите, в които ще се търсят нови възможности са градска, пътищна, пристанищна и жп. инфраструктура; екология и водни ресурси; селско стопанство; промишлена електроника; производство на медицинско оборудване; текстил; производство на цимент, както и културно сътрудничество и образование. По думите на Лю Синхуа китайското правителство стимулира китайските предприятия да инвестират в чужбина, както и подкрепя финансовото обезпечаване на такива проекти. По тази причина част от делегацията са и представители на финансови институции като Export-Import Bank of China и Bank of Beijing.

По думите на министър Лукарски възможности за сътрудничество с китайската страна има не само във високотехнологичните производства, но и в съвместното развитие на научно-изследователски центрове, лаборатории за научни изследвания и иновации, изграждане на демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми и постижения в сферата на науката и иновациите, както и коопериране с водещи български академични институции. Конкретни проекти, в които китайски компании могат да бъдат привлечени успешно пък са „София Тех Парк“ и индустриалните зони, оперирани от държавната „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

„В България има вече успешно реализирани проекти на китайски компании, които са показател за конкурентните инвестиционни и бизнес условия, които страната ни предлага“, посочи министър Лукарски. Той подчерта и предимствата на страната ни като член на ЕС, предоставящ безпрепятствен и безмитен достъп до пазара на цялата общност, най-ниските оперативни разходи в ЕС и благоприятна данъчна политика, както и стратегическото географско положение с достъп до морски и речен транспорт. Икономическият министър допълни, че с подкрепата на Министерство на икономиката се ползва и проектът на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие за изграждане на Евро-китайска зона за икономическо развитие в рамките на Тракия икономическа зона в гр. Пловдив.

На срещата бяха обсъдени още възможностите за увеличаване на туристическия поток от Китай към България. Представители на китайската страна посочиха, че пречка за това са все още сравнително бавните и сложни процедури по издаване на визи. По думите на министър Лукарски българската страна е предприела мерки и е постигнала напредък в последните две години, като от началото на 2016 г. подсилен е капацитетът на консулската служба в Шанхай. Възможност за престой без необходимост от българска виза имат и всички китайски граждани, които притежават шенгенска виза.

Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в Азия. През 2015 г. стокообменът възлиза на 1688.7 млн. щ.д., като отбелязва спад от 9.9% в сравнение с 2014 г. Износът на България за Китай възлиза на 612.4 млн. щ.д. (-14.3%), а вносът на 1076.3 млн. щ.д. (-7.2%).

През първото тримесечие на 2016 г., стокообменът с Китай възлиза на 423 млн. щ.д., като отбелязва спад от 14.2% спрямо същия период на 2015 г. Българският износ за Китай е в размер на 136.6 млн. щ.д. (-22%), а вносът от Китай се равнява на 286.4 млн. щ.д. (-9.8%).

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката