Намаляване на регулациите поискаха от ръководството на „Аурубис“ на среща с министър Лукарски
 
16 януари 2015

Въпросът за намаляване на административната тежест и регулациите върху бизнеса поставиха от ръководството на водещата германска компания „Аурубис“ на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес.  На срещата присъствахa старши вицепрезидентът на компанията Улф Геркенс, изпълнителните директори Тим Курт и Георги Николов и експерти на фирмата.

Според представителите на компанията проблем пред инвеститорите у нас са бавните процедури по издаване на разрешителни и  множеството излишни регулации.  Министър Лукарски ги увери, че правителството и в частност Министерство на икономиката работи в посока ускоряване на административните процедури и  намаляване на лицензионните и регулаторни режими. От „Аурубис” посочиха, че проблем пред бизнеса представлява и нереформираната съдебна система.

Липсата на добре развита шосейна и железопътна инфраструктура също бе посочена като една от спънките пред инвеститорите. Също така те представиха статистика, според която цената на електроенергията за индустрията в страната ни е една от най-високите в региона.

От „Аурубис” изразиха благодарност за съдействието на правителството за осигуряване на газ за предприятието им в Пирдоп чрез изграждане на нова газова връзка между Пирдоп и Панагюрище.

 

Основната дейност на Аурубис  България е преработването на медни концентрати за производство на медни аноди и катоди, както и вторични продукти като сярна киселина, фаялит и шлам.  В момента в компанията работят 800 служители. През последните 10 години за модернизация на производството и екологично ефективни подобрения са инвестирани над 500 млн. евро. Компанията държи 8% от износа на България и 5% от БВП. Реализирала е 4,8 млрд.евро оборот.

През годините Аурубис България е отличена с множество корпоративни награди. Сред тях са „Инвеститор на годината” (2007 г.), „Най-добър корпоративен инвеститор” (2008 г.), „Корпоративен дарител на годината” (2011 г.), "Най-зелено индустриално предприятие" (2011 г.) и др. За изминалата година Аурубис България заема 2-то място в категорията „Топ 10” на най-големите компании в България по комплексни показатели в класацията Капитал 100.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg