Едрият германски фамилен бизнес оглежда България за инвестиции
 
30 юни 2016

„България предлага добри условия за бизнес и инвестиции и през последните години се превърна в притегателен център за немските предприятия“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с официална делегация на немската Фондация за фамилен бизнес, която е на посещение у нас по негова покана. В делегацията са включени близо 30 представители на водещи немски семейни компании в редица сектори като текстилна индустрия, селско стопанство, развитие на недвижими имоти, корпоративни инвестиции, производство на индустриални минерали, електротехника, хранително-вкусова промишленост, корабоплаване, химическа промишленост. Фондацията обединява над 400 крупни дружества от сферата на семейния бизнес в Германия, чийто среден оборот е около 1.4 млрд. евро, като всяка от тези компании има средно по 6000 работника.

Министър Лукарски очерта още предимствата на България като инвестиционна дестинация, която въпреки гео-политическата ситуация в региона, успява да запази макроикономическата си и финансова стабилност. „Това ни позволи през първата година и половина от управлението си да постигнем 23% увеличение в преките чуждестранни инвестиции, както и ръст от 3% на БВП, който надминава не само първоначалните прогнози, но и средните нива за Европа“, допълни той. Той изтъкна като предимства на страната ни най-ниските корпоративни данъци в ЕС, ниските оперативни разходи и наличието на квалифицирани кадри.

„Никога не сме имали посещение, към което да има толкова голям интерес. В делегацията са включени много сериозни компании. Някои се интересуват от инвестиции в България, други вече успешно оперират тук“, посочи изпълнителният директор на фондацията Щефан Хайдбредер. По негови думи нивото на представителство в делегацията е изключително високо, а посещението им в страната е добра възможност да се запознаят на място с условията за бизнес и инвестиции, както и с опита на българските семейни компании. „България е приятелски настроена страна. Виждаме, че има положително развитие и страната върви в правилната посока. Много компании, които доскоро не проявяваха интерес към България, сега обръщат поглед насам“, допълни Буркхард Шевен, управляващ съдружник в компания за недвижими имоти и инженерство, която стъпва на българския пазар през 2003 г. Конкретен интерес към реализиране на инвестиции у нас заявиха и представители на водеща немска семейна компания от сферата на високите технологии. Дружеството има около 1700 служителя и над 260 млн. евро. оборот, а в момента обмисля откриването на център за обслужване в България, за който търси 100 софтуерни разработчици.

„България е на първо в Европа и на трето място в света по привлекателност за инвестиции в аутсорсинг услуги. Техническото образование у нас, особено в сферата на информационните технологии е на изключително високо ниво“, подчерта министър Лукарски. Той допълни, че голяма част от тези специалисти биват наемани директно от университета от водещи аутсорсинг компании, които оперират не само в България, но и в цяла Европа и света. Това е и причината секторът у нас да изпитва недостиг от 10 000 работни места, но този проблем е осезаем и в европейски мащаб, където липсват 100 000 специалиста, посочи министър Лукарски. По негови думи, за да се справи с това, правителството инициира облекчаване на процедурата по издаване на синя карта за специалисти от страни като Украйна, Молдова и други бивши съветски републики, където техническото образование е също на високо ниво. Освен това той изтъкна, че заплатите в ИТ сектора у нас са приблизително равни на европейските, а стандартът на живот е по-нисък, което кара все повече специалисти да остават на работа в страната. Като предимство той изтъкна и подготовката на кадри с немски език в Техническия университет, които предпочитат да работят за компании от Германия, Австрия и Швейцария. В тази връзка министър Лукарски поиска от фондацията сътрудничество и обмен на опит в областта на дуалното обучение.

На срещата бяха обсъдени конкретни съвместни инициативи между Министерство на икономиката и Фондацията за фамилен бизнес, които да създадат перспективи за привличане на нови инвестиции и за обмяна на опит между български семейни предприятия и техните аналози в Германия. За целта министър Лукарски и г-н Хайдбредер обсъдиха идеята за провеждане на международен форум, на който водещите в сферата на семейния бизнес страни като Германия и Австрия да представят своя опит в прилагането на политики в подкрепа на тези фирми и потенциала за тяхното приложение у нас. Друга идея е и съвместното разработване и реализиране на програма за обмен между бизнеса от двете страни.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката