Емил Караниколов: Съвсем скоро ще бъде открита Индустриална зона „Загоре“
 
06 юли 2020

Индустриална зона „Загоре“ е вече готова и скоро ще бъде открита. Отпуснати са пари от държавата, построена е довеждаща инфраструктура – вода, ток. С изграждането на Зоната сме изпълнили поетият ангажимент от държавата. Има вече и сериозен интерес от инвеститори. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на дискусия с представители на бизнеса в Стара Загора, част от националната кампания „Заедно срещу кризата“. Събитието се организира от в. „Стандарт“.

В дискусията за популяризиране на държавната помощ в борбата с кризата, участваха представители на работодателските организации, на малкия и средния бизнес от региона, синдикати, академичните среди, гражданския сектор и представители на изпълнителната и законодателната власт.

„Целта е за Стара Загора да се намери голям стратегически инвеститор и то в сектор с висока добавена стойност“, изтъкна още икономическият министър. Караниколов посочи, че държавата може да изгради голяма Индустриална зона и на терена на Летище Стара Загора, за да привлече такъв инвеститор. „Аз съм оптимист, но решението трябва да бъде на местното общество и Общинският съвет“, заяви още министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му Зелената сделка, която се предлага от ЕК ще засегне много от работещите в региона. „С приемането на новия Закон за индустриалните зони държавата може да започне изграждане на голяма индустриална зона тук с европейски пари, като само Бургас и Стара Загора имат такива подходящи терени, които да приемат голям стратегически инвеститор. Той подчерта, че Летище Стара Загора няма лиценз от 2007 година, и до момента не е проявен и инвеститорски интерес към него, а пряк конкурент на евентуалната му дейност  ще бъде и летище Пловдив. „Ако обаче старозагорци искат да го запазят, ще работим в тази посока, но това ще е много дълъг процес,  ще бъдат необходими между 35 и 70 млн лева първоначални инвестиции. Ако обаче се изгради голяма Индустриална зона на терен от около 2 200 декара, ще търсим стратегически инвеститор, който освен добро възнаграждение ще предложи и съпътстващо производство“, обяви, икономическият министър. „Много бързо може да започне изграждане на такава голяма зона“, допълни той.

На форума в Стара Загора присъстваха още кметът на града Живко Тодоров, Зорница Русинова, зам.- министър на труда и социалната политика, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/, изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков.

 

 

 

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката