Търговските министри от ЕС обсъдиха перспективите пред многостранната търговска система
 
27 февруари 2018

Перспективите пред многостранната търговска система и възможностите за по-добро функциониране на Световната търговска организация (СТО) обсъдиха на неформално заседание министрите, отговарящи за търговията в ЕС. Заседанието се проведе под председателството на министъра на икономиката Емил Караниколов, а в него участие взе Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на търговията.

Търговските министри се обединиха около тезата, че ЕС трябва да играе водеща роля в Световната търговска организация, като отстоява една отворена, основана на правила многостранна търговска система и се противопоставя на всички опити тя да бъде отслабена.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че търговската политика е основно свързана с повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика, а тя от своя страна допринася за икономическия растеж и създаването на нови работни места.

На неформалното заседание министрите направиха преглед на актуалното състояние на водените от ЕС преговори по споразуменията за свободна търговия с Мексико и страните от Меркосур. По отношение на двустранните търговски споразумения участниците в заседанието изразиха надежда за положителни резултати, тъй като преговорите навлизат в своя важен заключителен етап.

По време на работния обяд министрите обсъдиха въпроси свързани със създаването на многостранен инвестиционен съд и предложението за регламент за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции в ЕС. Отчетена беше и важността на предложението за създаване на рамка за скрининг на преки чуждестранни инвестиции в ЕС и неговия ефект върху сигурността и опазването на обществения ред в Съюза.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg