Фирми от Северен Рейн-Вестфалия ще търсят български партньори на икономически форум
 
17 март 2015

Българо-германски икономически форум ще бъде проведен в провинция Северен Рейн-Вестфалия през втората половина на тази година. Това се договориха министърът на икономиката Божидар Лукарски и  министърът на икономиката, енергетиката, промишлеността, средното съсловие и занаятчийството на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Гарелт Дуин на среща в рамките на работното посещение на министър Лукарски в провинцията.  Министър Лукарски посочи пред своя колега, че основните приоритети на правителството са стабилизиране на икономическата и политическата среда и стимулиране на българския бизнес и по-конкретно на малките и средни предприятия. В контекста на тези усилия, проведените от министъра срещи дават положителни сигнали за засилване на търговско-икономическите връзки между България и Северен Рейн-Вестфалия.

Икономическият форум във федералната провинция ще бъде под патронажа на министър Лукарски и министър Дуин. Събитието ще помогне за установяването на директен контакт на фирми в конкретни браншове, които са традиционно силни за страната ни, като производството на части за автомобили и текстилната промишленост. Към тези и други браншове бе заявен интерес от немски компании за реализиране на инвестиции в България по време на посещението на министър Лукарски. Двамата министри определиха отговорните лица за организиране на форума, след който потенциалните германски инвеститори ще посетят България. "За нас е важно да начертаваме цели, които водят до конкретни резултати и вярвам, че такова събитие ще допринесе за това", посочи министър Дуин.

По време на посещението министър Лукарски взе участие в Годишното събрание на Съюза на представителите на търговията на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Съветът е един от най-важните работодатели не само във федералната провинция, но и в Германия, с над 100 000 фирми, които осигуряват заетост на над 750 000 човека. Това го превръща в трета икономическа сила в провинцията,  която реализира ¼ от оборота на търговията на дребно в цялата страна. Провинцията е и най-големият външнотърговски партньор на България от страна на Германия.

На събранието присъстваха министърът на финансите на Северен Рейн-Вестфалия д-р Норбърт Валтер – Бориянс, както и кметът на Дюселдорф Томас Гайзел и зам.-кметът Фридрих Концен. В присъствието на членовете на Съвета министър Лукарски проведе активна дискусия, която в контекста на винарското изложение ProWein, на което участват 25 изложителя от България, представи възможностите за осъществяване на търговски партньорства с България, особено в традиционни производства като винарството.

Участниците в събранието имаха възможността да опитат подбрани български вина, които бяха осигурени от българските изложители на форума ProWein. „Форматът на събранието на Съвета е изключителна възможност за популяризиране не само на българските вина, но и на България като перспективен партньор за  Северен Рейн-Вестфалия“, заяви министър Лукарски на срещата. Той допълни, че именно представителите на търговията на дребно са целевите партньори за страната ни.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg