Голям интерес на германски инвеститори към Индустриална зона Божурище
 
16 март 2015

"Привличането на ключова инвестиция като BHTC в индустриална зона Божурище събуди интереса и на други немски инвеститори. Потенциалът е сериозен, имаме и предварителни заявки за инвестиционни намерения." Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след среща с техническия директор на BHTC г-н Андреас Тойнер, която се проведе в рамките на визитата на министъра във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

"Първият етап на инвестицията ни беше успешно реализиран и вече сме в процес на производство. В края на миналата и началото на тази година заводът беше посетен и от представители на големите ни клиенти, които трябваше да лицензират производствената база в България като доставчик", заяви г-н Тойнер. Той допълни, че компанията произвежда компоненти за климатични системи за водещи автомобилни марки като Мерцедес, БМВ, Фолксфаген, Сканиа, Волво, Шкода, Сеат.

По думите на г-н Тойнер инвестицията на BHTC се следи отблизо от всички големи партньори на компанията, като успешната реализация на проекта ще бъде ясна индикация за потенциала на България в контекста на плановете им за разширяване на производството. "Немските компании навлизат на пазари, където има установено и добре функциониращо присъствие на други компании, какъвто е случаят с Мексико, например. В този смисъл вярвам, че BHTC ще е първият, но не и последният инвеститор в зоната в Божурище", допълни г-н Тойнер.

На срещата стана ясно, че вече са постъпили запитвания от други инвеститори към екипа на BHTC за възможностите, които предлага "Индустриална зона София-Божурище" и за развитието на тяхното производство в България. Една от компаниите, която проявява интерес работи в сферата на автомобилната индустрия, друга – в човешките ресурси и по-конкретно набирането на кадри за научноизследователска дейност.

След успешното стартиране на производството в момента в BHTC работят 90 човека, като до края на годината броят им ще нарасне до 200. Следващата година се очаква те да са 300, като паралелно ще бъде развиван и центърът за развойна дейност, която компанията изгради и в България. През втората половина на годината предстои представянето на доклад на BHTC за опита им в България пред големите им партньори, което ще бъде предпоставка за засилване на инвестиционния интерес. По думите на г-н Тойнер, определящо за привличането на чуждестранни инвестиции у нас е и усещането за стабилност, което е осезаемо след последните избори. "Тези фактори в комбинация с наличието на висококвалифицирани технически кадри и иновационен потенциал, в крайна сметка, сведоха избора ни до България от общо 8 страни в Източна Европа, които обсъждахме в началото, допълни Тойнер.

В рамките на посещението си министър Лукарски посети и базата на немското месопреработвателно предприятие, което е в процес на избор на подходяща локация за разширяване на производството си в Северна България. Компанията произвежда заготовки за хранителния бранш, като в момента задоволява пазарите в Германия, Испания, Унгария, Словения, Румъния и др. Плановете на компанията за изграждането на производствената база в България предвиждат първоначалното разкриване на 60 до 80 работни места, които в последствие ще нараснат до 130. Компанията планира да снабдява суровините си локално, което ще създаде допълнително работни места в сектор животновъдство. Логистиката също ще бъде реализирана от български компании, като по този начин ефектът от инвестицията ще се мултиплицира. Към момента не е взето решение за конкретна локация, но предстои посещение на ръководството на компанията с цел проучване на възможностите в Северна България. Продукцията от българската база ще бъде предназначена за износ.

Министър Лукарски изрази своята готовност да окаже подкрепа на потенциалните инвеститори в процеса на проучване, като посочи че има възможност да се определи персонален проджект мениджър от БАИ, който да съдейства по всички възможни начини за реализиране на проекта.

Уверение в това бе получено и от изпълнителния директор на БАИ Стамен Янев, който присъства на срещата. В нея взеха участие и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия Мариета Захариева, търговският представител във Франкфурт Румен Бонев и консулът Иван Йорданов.

Министър Лукарски посети и реномираното международно изложение за винени и спиртни напитки Pro Wein, на което тази година България е представена от 25 вино производители.Участието им е организирано от Изпълнителната Агенция за малки и средни предприятия и от Националната лозаро-винарска камара. На тазгодишното издание на изложението присъстват почти 6000 изложители от 50 държави.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg