Катарска делегация е на посещение в България за проучване на възможности за инвестиции
 
04 април 2018

Делегация от Държавата Катар е на посещение в България за проучване на възможности за инвестиции. Те се срещнаха със заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и обсъдиха перспективите за сътрудничество в редица сектори и отрасли. Разговорите са продължение на състоялата се на 19 март визита на бизнес делегация от Катарския инвестиционен фонд.

„През последните години е налице изключително активизиране на двустранните ни отношения и се надявам, че всичко това ще доведе и до стартиране на конкретни проекти“, каза зам.-министър Манолев. По думите му България може да предложи макроикономическа и политическа стабилност, което е от първостепенно значение за всяка инвестиция. Като най-бързо развиващи се сектори на българската икономика се очертават производството на компоненти за автомобилната индустрия и информационните, и комуникационни технологии, но перспективни за катарски инвестиции са също така земеделието, туризма, строителството и др., стана ясно от неговото изказване.

Представителите на катарската делегация изтъкнаха, че са на посещение в страната ни за проучване на възможностите за инвестиции във всички възможни сфери на сътрудничество. Те акцентираха, че имат интерес, както от големи така и от по-малки проекти, свързани с транспорт, енергетика, здравеопазване и инфраструктура и др.

„Надявам се в постигнем и нарастване на двустранната търговия, чието равнище не отговаря на възможностите на двете страни“, подчерта Александър Манолев. Според него България би могла да изнася за Катар продукти на хранително-вкусовата промишленост, минерална вода, зърнени храни, селскостопански продукти, овче и пилешко месо, лекарства, електрическа и електронна апаратура, строителни материали и др. „Може да се обсъдят и възможностите за реализация на съвместни проекти в различни области“, каза още икономическият заместник-министър.

Катарската делегация се състои от общо осем представители от Министерството на външните работи, Службата по благоустройството, Катарски инвестиционен фонд и Министерството на транспорта и комуникациите. Предвидени са техни срещи в редица български институции, към които те проявяват интерес, като зам.-министър Манолев се ангажира, че Министерството на икономиката ще съдейства за събирането на допълнителна информация при проявен конкретен интерес към даден сектори или проект. В рамките на срещата и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев представи подробна презентация за възможностите за бизнес в България и стимулите, от които могат да се възползват инвеститорите в нашата страна.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката Туитър Профил на Министерство на икономиката