Кирил Петков: Преструктурираме редица предприятия, за да предотвратим злоупотреби
 
04 август 2021

Внесохме на Министерски съвет доклад за изваждането на „Монтажи“ ЕАД от Държавната консолидационна компания /ДКК/. Предлагаме предприятието да  премине директно  към  Министерството на икономиката. Това каза на брифинг след заседание на МС министърът на икономиката Кирил Петков, който обяви, че са внесени няколко доклада, свързани с промени в структурата на министерството.

„В момента министърът на икономиката няма досег даже до част от нещата, които се случват в „Монтажи“, която е в ДКК, която  има свой собствен борд. Такива стъпаловидни структури са били най-добрата предпоставка за изтичане на нашите средства“, отбеляза Петков.

Икономическият министър  посочи, че по този начин ще започне процес, с който  ще се предотвратят ситуации, като тази с 400-те язовира, които тази компания строеше без никакви обществени поръчки и търгове. „Накрая бяхме останали само с 10 напълно завършени язовира, и то празни“, отбеляза той.

Петков припомни, че през миналата седмица беше замразен и проектът за правителствения комплекс на територията на „София Тех Парк“, който по подобие на "Монтажи" ЕАД също беше под опеката на Държавната консолидационна компания (ДКК). „Двете дейности в момента са спрени, прави се пълен анализ и се качва цялата компания към МИ, така че да предотвратим поредните злоупотреби. Това преструктуриране ще даде, от една страна яснота и от друга превантивно останалите средства да се използват по най-добрия начин.“, изтъкна служебният министър.

Кирил Петков съобщи още, че втора подобна стъпка предвижда фирмите "Еко АнтрациТ" ЕАД и “Екоинженеринг” ЕООД  да преминат под шапката на МОСВ. „Ние реално не знаем как се изразходват средствата в тези две предприятия и отиването в правилното министерство  ще гарантира прозрачност и парите, които се използват в тези компании да се използват целево“, заяви министърът.

Третата стъпка която той обяви е предложението  Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири /ДПУСЯ/ да премине към земеделското министерство. „Както видяхме, когато се ремонтират язовири на два и пет пъти над пазарните цени, накрая отиват към ДПУСЯ. То също е към министерството на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири всъщност са напоителни, а някои са свързани с риболова, това пак е несвойствена дейност. По думите му, за да се избегне това  се предлага преструктуриране и в тази посока. „Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет“, подчерта Петков.

Той обясни, че предвиденото преструктуриране ще направи една изцяло нова структура на МИ и то ще се раздели с несвойствените си дейности, при които  много от парите на данъкоплатците изтичат. Така министерството ще започне да действа само в посока на икономическото развитие. На правителственото заседание е бил обсъждан и вариантът Агенцията за иновации да премине под контрола на Министерството на икономиката, така че заедно с Министерството на образованието и науката да има по – добър надзор на средствата за иновации.  „Ако всичко това се направи МИ ще стане модерно министерство, където ББР, Българската агенция за инвестиции, Агенцията за малки и средни предприятия, Агенцията за експортно застраховане  и иновационният фонд заедно да станат двигателят на българската икономиката занапред.

Служебният министър коментира  още, че би извадил и ВМЗ-Сопот от ДКК, за да може и то да премине директно към Министерството на икономиката, но не предприема  такава мярка, защото ДКК има заем от ББР и не можем да извадим много фирми, без да го преструктурираме, обясни Петков.

Той обяви, че  конкурсът за нови директори в ДКК приключва  в четвъртък и се надява да има нови трима човека в борда, които да дадат една нова сигурност и посока за ВМЗ. „Говорим със синдикатите и имаме една обща цел да спрем изтичане на нецелесъобразни средства там  и да се направи най-прозрачно управление във ВМЗ. Това ще е най-добрият начин да гарантираме заплатите на работниците . Те са застрашени само, ако дружеството не работи по най –прозрачния начин, допълни той.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mi.government.bg
Последвайте ни: Фейсбук Профил на Министерство на икономиката YouTube Министерство на икономиката