Корнелия Нинова и Мехмет Муш обсъдиха спешния внос на стомана и желязо за българската икономика
 
24 март 2022

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се срещна с турския министър на търговията Мехмет Муш в София. Муш пристигна на работно посещение начело на голяма правителствена делегация, на което домакин бе министър Нинова.

По време на срещата стана ясно, че спрените доставки на стомана и продукти от нея заради войната в Украйна ще бъдат компенсирани с увеличаване на квотата за внос в ЕС от Турция. Бяха обсъдени възможностите на турската страна да изпълни увеличената квота, както и вноса на тези продукти в България. Това ще позволи да се възстановят нарушените доставки на стомана и продукти от стомана, които са необходими на българската индустрия и строителен сектор.

„България и Турция сме традиционно близки партньори, стокообменът расте и по време на кризата”, заяви министър Нинова. Министър Муш от своя страна благодари на българските власти за добрите условия за бизнес, за които е показателен големият брой турски инвестиции в България.

Вицепремиерът запозна турския министър с мерките, които българското правителство предприема за преодоляване на кризата: компенсации за бизнеса до 1 април в размер до 250 лв. за мегаватчаса, а от 1 април – повишаване на 300 лв. Тя коментира също мораториума върху цените на битовите потребители, борбата със спекулата и увеличение на доходите.

Двамата министри обсъдиха предстоящото свикване   на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо сътрудничество. Обсъдени бяха и възможностите за сътрудничество в българските индустриални зони, които в момента се развиват с бързи темпове и представляват интерес за чуждите инвеститори.

отпечатай тази страница
 
 


Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
Пишете ни
Тел.: +359 2 940 7322
 
Оперативна програма Заявяване на услуги по електронен път
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. 02 940 7001   e-docs@mi.government.bg